Her er de statsløses hemmelige synderegister
Karsten Lauritzen læste lovbrud fra statsløse, som får snart får dansk pas, op i Folketinget. Foto: Colourbox
Venstre offentliggør nu lovbrud for kriminelle statsløse, som står til at få dansk statsborgerskab, selvom de stemmer for.

Mordforsøg, falsk vidneforklaring og pengeforfalskning.

Det er nogle af de lovbrud, som 36 statsløse har begået. Med en ny lov får de alligevel dansk pas, og det finder Venstres retsordfører Karsten Lauritzen absurd.

De 36 kriminelle statsløse kan blive danske statsborgere, fordi forbrydelserne har givet under fem år i fængsel. Derfor skal de ifølge FN's konventioner have dansk statsborgerskab.

"Det, at tre er dømt for mordforsøg men samtidig får statsborgerskab, krænker min retsbevidsthed og bestyrker mig i arbejdet for at lave konventionen om," siger Karsten Lauritzen til Newspaq.

Her er lovbruddene ifølge Venstre:

- Tre domme for mordforsøg
- En falsk forklaring i retten
- En intimidering af vidner
- To domme for vold eller trusler mod politiet
- En overtrædelse af våbenloven
- To domme for pengeforfalskning

"Når en konvention tvinger Danmark til at give statsborgerskab til nogle, der er dybt kriminelle, så skal Folketinget vide, hvad de træffer deres beslutning på. Derfor skal de vide, hvilke typer kriminalitet, der er tale om," forklarer V-ordføreren.

Venstre stemmer for en ny lov, der giver knap 1.700 lovlydige statsløse dansk statsborgerskab. Loven gælder dog også for de kriminelle, og Venstre vil nu arbejde for at få lavet konventionen om.

Justitsministeren ønskede ikke at deltage i Folketingsdebatten.