Handicappede og udsatte betaler for V-forslag
Partiets Venstre fremlagde i dag deres finanslovsforslag. Foto: Niels Hougaard / POLFOTO
Venstre vil bruge reserverede midler til udsatte, handicappede og svage for at finansiere sit finanslovudspil.

Venstre retter blikket mod puljer til svage, handicappede og udsatte grupper i forsøget på at få indtægter og udgifter til at gå op i sit udspil til årets finanslov.

Planen om at bruge reserverede midler til de udsatte fik ikke sin selvstændige planche, da partiformand Lars Løkke Rasmussen mandag fremlagde udspillet.

Her står posten blot opført i en note til punktet "diverse reserver på §35" i et bilag på udspillets sidste side.

I noten står der, at halvdelen af de i alt godt to milliarder kroner, som Venstre vil suge ud af finanslovens reserver, hentes fra "§ 35.11.20-22".

Disse mange tal dækker over puljer på næsten en milliard kroner, som regeringen har afsat til eksempelvis udsatte, svage og handicappede samt finansiering af et årligt tilsyn på landets plejehjem.

Venstre gjorde på sit pressemøde lidt mere væsen af partiets forslag til en såkaldt "velfærdspulje" på to milliarder kroner, som skal finansiere tiltag på uddannelse, forskning og sundhed.

Men det betyder ikke, at det i virkeligheden bliver de udsatte, der betaler til velfærdspuljen, siger partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

- Det er jo reserver, det er ikke udmøntet i initiativer. Generelt er det penge, der netop er reserveret under nogle overskrifter, som giver en finansminister mulighed for at forhandle en finanslov på plads, siger hun.

Flytter I ikke bare rundt på velfærden ved sådan at tage velfærd fra nogen og dele det ud til andre?

- Nej, det synes jeg bestemt ikke. Men noget af det, der har været kendetegnende for vores reformpolitik, er, at vi har været meget ærlige omkring, at der skal laves reformer.