Guerillaleder giver oprørere ordre om våbenhvile i Colombia
ELN-oprørere skal fra søndag overholde aftale med regeringen, mens parterne forhandler om varig fredsaftale.

Lederen af den colombianske guerillabevægelse ELN, Nicolas Rodriguez, har beordret sine oprørere til at overholde en aftale om våbenhvile med regeringen.

Våbenhvilen er blevet indgået med regeringen, imens parterne forhandler om en varig fredsaftale. Den skal sætte en endelig stopper for flere årtiers væbnet konflikt.

Nicolas Rodriguez, der bedst er kendt under sit alias, Gabino, har sagt til sine styrker, at de fra søndag skal leve op til betingelserne i aftalen med regeringen.

Aftalen om en våbenhvile blev indgået 4. september. Den løber frem til januar.

ELN og den colombianske regering har forhandlet om en varig løsning siden februar.

Forhandlingerne har fundet sted i nabolandet Ecuador. I mellemtiden har den marxistiske gruppe fortsat sine gidseltagninger. I de seneste uger har gruppen tilmed udført en række bombeangreb mod flere olievirksomheder.

- Det har ikke været let at nå en aftale, men det lykkedes til sidst, siger Nicolas Rodriguez i en videobesked om våbenhvilen.

- Siden forhandlingerne med Santos' (Colombias præsident, Juan Manuel Santos, red.) regering begyndte, har vi insisteret på, at denne våbenhvile hastede, fordi den vil stoppe angreb og blive en humanitær lettelse for det colombianske folk, tilføjer han.

ELN har lovet at indstille alle gidseltagninger, vejsideangreb og angreb mod olievirksomheder. Derudover har gruppen lovet at stoppe anvendelsen af landminer og rekrutteringen af mindreårige.

Til gengæld har den colombianske regering blandt andet lovet at forbedre forholdene for omkring 450 fængslede ELN-oprørere.

/ritzau/Reuters