Fyrværkere tilbyder knald ved bagdøren
Det meste illegale fyrværkeri er importeret lovligt af de 451 danske fyrværkere, der har fået en god handel ud af at sælge krysantemumbomber illegalt

To politikredse er på vej med sager mod fyrværkere for at have solgt illegalt fyrværkeri ud af bagdøren til almindelige danskere. Samtidig laver Sikkerhedsstyrelsen en særlig indsats for at rydde op hos de 451 fyrværkere, der har tilladelse til at fyre kanonslag og fyrværkeribatterier af.

Fyrværkerne med særtilladelse køber årligt op mod 100 tons sprængfarligt fyrværkeri fra Kina. Mistanken er, at de sælger mange kanonslag til kolossale priser gennem et mafiaagtigt netværk.

Brodne kar

»Der er ingen tvivl om, at der er brodne kar i branchen. Derfor har vi bedt om en lageropgørelse fra hver eneste. Hvad vi derudover gør, holder vi hemmeligt,« siger kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Fyrværkerne har en uddannelse på to dage og må som de eneste i Danmark bruge kanonslag og krysantemumbomber. De skal dog føre logbog over, hvad de bruger for myndighederne. Men den kan der svindles med.

Der er nemlig langt fra arbejde til alle. Derfor har flere kastet sig ud i den illegale branche. I november blev to af dem afsløret af DR i at sælge illegalt fyrværkeri. Herunder direktøren for Fyrværkerifabrikken JKS, som solgte krysantemumbomber, der har sprængt hovedet af en mand.
»Ingen har styr på fyrværkerne ? selvom hele branchen ved, at de står for næsten alle ulovlige kanonslag til Danmark,« siger Niels Erik Søndergaard, leder af Fyrværkerikampagnen.

»Vi har råbt op i årevis«

Så sent som i går havde de to afslørede fyrværkere stadig tilladelse til at fyre af.
Der bliver jævnligt fundet tonsstore lagre med kanonslag og bomber, som destrueres på Skive Kaserne. Kanonslagene er så farlige, at de hvert år slår to-tre ihjel herhjemme.

Grunden til at, der flyder med ulovligt fyrværkeri er, at kontrollen er ringe.
»95 procent af alt ulovligt fyrværkeri i Danmark er kommet lovligt hertil. Vi har råbt op om det i årevis. Det er vanvittigt at fyrværkerifabrikker skal sprænge om ørerne på os og danskere skal dø, før at myndighederne reagerer. De har kikkerten for det blinde øje,« siger Henri Drenck, direktør og medlem af bestyrelsen i Fyrværkeribrancheforeningen.

via Listen To News