Fuglesang tager rumstøvlerne på
Den svenske astronaut gør sig klar til sin første rumvandring tirsdag. Der er muligvis faldet et lille stykke af rumfærgen, men alt virker sikkert.

Rumfærgen Discovery koblede sig natten til tirsdag sammen med den internationale rumstation, ISS. Sammenkoblingen gik uden problemer, og den svenske astronaut Christer Fuglesang kunne kort efter stille op til et gruppebillede med besætningen fra ISS og rumfærgen samlet.

Da rumfærgen lørdag lettede fra Kennedy Space Center blev Fuglesang den første skandinav i rummet.

Inden sammenkoblingen vendte rumfærgen understellet mod ISS, så rumstationens besætning kunne gennemfotografere rumfærgens varmeskjold. Skjoldet har tidligere været et svagt punkt på rumfærgerne, da de enkelte isoleringsplader kan falde af.

Ifølge Aftonbladet kan en lille flig være faldet af under affyringen, og NASA skal nu undersøge billlederne af rumfærgen nærmere. Astronauterne tror dog ikke, det er alvorligt.

»Noget har åbenbart løsnet sig, men vi ved ikke hvor dybt. Jeg er ikke urolig,« siger astronaut John Shannon til avisen.

Natten til onsdag skal svenske Christer Fuglesang på sin første rumvandring, og han er derfor allerede nu i rumstationens luftsluse, hvor han skal tilbringe dagen. I slusen bliver trykket sænket til et niveau, der svarer til ti kilometers højde på Jorden, så astronauterne kan vænne sig til turen ud i rummet.

På sin tur skal Christer Fuglesang og amerikaneren Robert Curbeam installere et nyt element på rumstationen, som stadig er ved at blive udbygget.