Forsker: VKO-sammenbrud ligner valgtaktik
"Venstre og Konservative prøve at lokke midtervælgere tilbage, som måske er lidt trætte af samarbejdet med Dansk Folkeparti, der har varet i ti år," siger adjunkt og ph.d. ved Aarhus Universitet, Flemming Juul Christiansen. Foto: Jens Dresling
Det tyder ikke på, at regeringen kan føre blokpolitikken med DF videre efter valget. Men krisen mellem partierne er også valgstrategi.

Danmark går til valg i en situation, hvor splittelsen mellem VK-regeringen og det faste støtteparti er afgrundsdyb.

Tilsyneladende.

For regeringspartierne har en klar valgtaktisk interesse i at virke uforsonlige og afskrive Dansk Folkeparti muligheden for at kunne sætte sig i ministerbiler efter valget.

Det vurderer adjunkt og ph.d. ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Flemming Juul Christiansen.

"Når statsministeren udskriver valg ovenpå et brud med ti års velfungerende samarbejde med Dansk Folkeparti, så lugter det af valgtaktik. Venstre og Konservative prøve at lokke midtervælgere tilbage, som måske er lidt trætte af samarbejdet med Dansk Folkeparti, der har varet i ti år," siger han til Newspaq.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev fredag kl. 11 valg, efter at forhandlingerne med Dansk Folkeparti om regeringens vækstplan 'Holdbar Vækst' var brudt sammen.

Og for nylig udelukkede statsministeren, at Dansk Folkeparti kan komme med i en regering efter valget.

De seneste mange meningsmålinger peger dog også på, at regeringen skal agere på et nyt forhandlingsgrundlag, hvis blå blok vinder valget.

"Det tyder ikke på, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vil kunne bevare et flertal efter valget. Så skal Liberal Alliance også med. og så vil udgangspunktet ikke længere være den faste alliance, som vi har set rigtig længe, om størstedelen af lovgivningen," siger Flemming Juul Christiansen.