FN sender atom-vagthund til Iran
Iranske atomanlæg er i færd med at udvikle atomvåben, frygter FN. Foto: AP/Hasan Sarbakhshian / POLFOTO
Iran får i næste uge besøg af IAEA, FN's atomprogram-vagthunde, på grund af mistanke om, at præstestyret udvikler atomvåben.

FN sender observatører fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) til Iran, fordi man frygter, at præstestyret bruger sit atomprogram til at udvikle atomvåben.

Observatørernes formål er ifølge thejournal.ie, at undersøge "alle substantielle udeståender."

IAEA udgav i september en ni-siders rapport om Irans atomprogram, som på baggrund af "troværdig information" konkluderede, at Iran bruger sit atomprogram til at udvikle atomvåben.

Informationen kom angiveligt fra adskillige medlemslande, og ifølge rapporten er IAEA "i stigende grad bekymret" over, at Iran beriger uran for at skabe atombomber.

Observatørgruppen skal ledes af IAEA's vicegeneraldirektør, Herman Nackaerts, og vil befinde sig i landet fra den 29. til 31. januar.

Dermed stiger det internationale pres yderligere for at få Iran til at opgive sit atomprogram, som landet selv hårdnakket har benægtet skal bruges til andet end fredelige formål.

Tidligere i dag besluttede EU at indføre en olieembargo mod Iran, som forpligter samtlige 27 EU-lande til at standse al import af olie og petroleum fra Iran. Allerede indgåede handler kan dog gennemføres ind til den 1. juli.

Iran har beskyldt IAEA for at være en amerikansk lakaj og truer atter med at lukke Hormuz-bugten, hvorigennem op mod en femtedel af verdens olie skibes ud fra blandt andre oliestaterne Kuwait og Qatar.

Kilde: thejournal.ie