Flertal uden om regering vil afholde illegale fra at arbejde
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) svarer på spørgsmål på et samråd. Med deltagelse af seks ministre til at svare på Martin Henriksens spørgsmål var mødet henlagt til Landstingssalen på Christiansborg. Foto: Uffe Weng/Scanpix
Det skal ikke være muligt for illegale indvandrere at få arbejde i Danmark, mener flertal uden om regeringen.

Når du modtager din mad på en restaurant, taler tjeneren dansk, men når du afleverer din tallerken til opvaskeren, kan du opleve, at opvaskeren ikke gør, fordi han er her illegalt.

Det er uholdbart, mener Socialdemokratiet og SF. Derfor vil et flertal uden om regeringen stoppe udstedelsen af skattekort til illegale indvandrere.

- Folk, der opholder sig illegalt i Danmark, har i flere år kunnet få et skattekort. Det er uholdbart, og det skal vi have lavet om på.

- Det er med til fra statens side at legitimere, at de arbejder, selv om de opholder sig her illegalt, siger folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S).

Han peger på, at tal fra Rockwool Fonden estimerer, at der i 2015 var cirka 18.000 illegale indvandrere i Danmark.

Derfor fremsætter Socialdemokratiet og SF inden længe et beslutningsforslag om, at illegale indvandrere derved ikke kan få arbejde i Danmark.

Dansk Folkeparti ventes at bakke op, og dermed er der flertal uden om regeringen.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) kalder det et "meget, meget stort problem".

Tilbage i 2014 blev et bredt flertal i Folketinget enige om at gøre noget, men siden er der ikke sket meget.

Det var under den socialdemokratisk ledede regering. Siden har flertallet givet den blå regering tid til at ændre reglerne.

Men da der ikke er sket noget i årevis, tøver Mattias Tesfaye nu ikke med at kalde regeringen for "nølende".

- Hvert år får virksomheder bøder for at have ansat de folk.

- Staten opkræver skat fra dem, og dagen efter står Udlændingestyrelsen og vil se papirerne. Som virksomhed må man forvente, at Skat og Udlændingestyrelsen kan snakke sammen, siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil se på bødeniveauet for virksomheder, der har illegale indvandrere ansat.

- Jeg vil derfor se på, om straffen er hård nok for de arbejdsgivere, der bruger illegal arbejdskraft, og om straffen for bistand til ulovligt arbejde og ulovligt ophold er hård nok.

- Afviste asylansøgere har ikke ret til at opholde sig i Danmark, de skal rejse hjem. Det er der mange, der gør, og det er den bedste løsning for alle, siger hun på et samråd.

/ritzau/