Det er fredag eftermiddag, og du har knoklet som en hest hele ugen. Derfor føles det helt på sin plads lige at knappe et par bajere op sammen med kollegaerne og sige god weekend.
Men de fleste danskere får slet ikke den mulighed og må gå tørstige hjem på weekend. Næsten to tredjedele af alle danskere har nemlig aldrig fået fredagsøl på deres arbejde. Og det er på trods af, at 65 procent synes, at fredagsøl styrker sammenholdet. Det viser en undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.
- Det er virkelig ærgerligt, at vi springer det over. Kollegaerne er det vigtigste på en arbejdsplads, og det er ikke nok kun at se hinanden, imens man arbejder. Man skal også ses efter arbejdet, så man kan lære hinanden at kende, siger ekspert i arbejdsglæde Jon Kjær Nielsen.
Brug for et pusterum
At det kan styrke sammenholdet og arbejdsglæden er Jon Kjær Nielsen ikke i tvivl om. Derfor er fredagsøl noget han anbefaler virksomheder at indføre.
- Nogle tror fejlagtigt, at man kan spare penge ved ikke at bruge tid på den slags. Men hvis man kun fokuserer på tal og bundlinje, så glemmer man, at de ansatte har brug for et pusterum, hvor de kan koble fra efter en travl uge, siger han.
Hos interesseorganisationen Lederne synes man også, at det er virkelig ærgerligt, at så få mødes over en uformel øl inden weekenden. Men her mener man ikke, at man kan klandre cheferne for det.
- For alle dem med børn er fredagen ofte hellig. De vil tidligt hjem, så de kan være sammen med familien. Selvom de også gerne vil være sociale med kollegaerne, så bliver de nødt til at prioritere, siger ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen fra Lederne.
Erstat fredagsøl med mandagsbowling
Samtidig peger hun på, at alle arbejder mere og mere, og der simpelthen ikke er tid til at slå benene op og sludre over en øl med kollegaerne.
- Vi arbejder ikke kun på arbejdet, men også efter arbejde. Især vidensmedarbejdere lægger aldrig telefonen helt væk. Samtidig har vi også mange flere tilbud og skal allerede vælge mellem at dyrke sport, se vennerne og køre børnene til alle mulige aktiviteter, siger Helle Bruun Madsen.
Hun ville derfor ønske, at arbejdspladserne blev bedre til at finde andre måder at være sociale på, som passer bedre ind i den travle hverdag, som børnefamilier har.
- Det er vigtigt for samarbejdet, at vi kender hinanden godt. Det kan også gøre, at man bliver bedre til at undgå konflikter. Men måske er det bedre at mødes til bowling om mandagen eller noget andet, der ikke påvirker weekenden, siger Helle Bruun Madsen.
Fredagsøl lugter af mandehørm
De arbejdspladser, der er dårligst til diske op med kolde øl om fredagen, er især dem, hvor der arbejder mange kvinder. 68,7 procent af de adspurgte kvinder svarer, at de aldrig har haft fredagsøl på arbejdet, hvor det kun gælder 57,3 procent af mændene.
Det mener livsglædeseksperten hænger sammen med, at kvinder bare ikke er lige så glade for promillevarerne.
- Dengang der var flere mænd på arbejdsmarkedet, var fredagsøl også mere normalt. Der er lidt mandehørm over fredagsøl. Kvinder har måske en anden måde at hygge sig på, siger Jon Kjær Nielsen.
Undersøgesen viser også, at det mest er 18-29-årige, der får fredagsøl på arbejdet, hvor det kun er 3,7 procent af de 40-49-årige, der får øl hver fredag. Samtidig viser den, at det især er folk i hovedstadsområdet og Nordjylland, der har fået øjnene op for konceptet, men selv her må over halvdelen stadig gå tørstige hjem på weekend.
63,1 procent af danskerne har aldrig haft fredagsøl på arbejdet
65 procent synes, at det styrker sammenholdet på jobbet
68,7 procent af kvinderne har aldrig haft fredagsøl, hvor det gælder for 57,3 procent af mændene
20,1 procent af de unge mellem 18 og 29 år får fredagsøl hver fredag, hvor det kun gælder 3,7 procent af de 40-49-årige
I Hovedstaden og Nordjylland har henholdsvis 10,1 og 10,4 procent fredagsøl hver fredag, og det er dermed de to regioner med mest fredagsøl.