Danskerne har fået sværere ved at tolerere øl i skurvognen eller sjusser i kantinen.
Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk. Her bliver der spurgt, om det er i orden at drikke i arbejdstiden på en almindelig arbejdsdag.
Hele 84 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at det overhovedet ikke er i orden at drikke i arbejdstiden. Mens 12 procent synes, det er acceptabelt med én enkelt genstand.
I Dansk Håndværk, der blandt andet har tømrermestre som medlemmer, er man ikke overrasket over tallene. I byggebranchen er der sket et holdningsskred i forhold til alkohol, lyder det fra arbejdsgiverforeningen.
- Det bliver mere og mere almindeligt med nultolerance omkring alkohol i arbejdstiden. Vi er i tæt dialog med virksomhederne om, hvad der er god politik på området, og der er helt klart sket et holdningsskred derude, siger Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, til Avisen.dk.
Morten Frihagen oplever, at specielt de yngre generationer har en anden holdning til alkohol på jobbet i forhold til deres ældre kollegaer.
Det kan 3F’s byggegruppe bekræfte. Her oplever man også en kulturændring i skurvognene, som er fremskyndet i takt med, at de unge svende og lærlinge har fået deres debut på arbejdsmarkedet. I det hele taget har 3F’s byggegruppe ikke indtryk af, at alkohol er et problem ude på byggepladserne.
- Vi mener ikke, at byggebranchen adskiller sig fra andre brancher, når det kommer til alkohol på jobbet, lyder det fra en pressetalsmand i 3F’s byggegruppe.
Holdningsskred
Og meget tyder da også på, at tiden, hvor man gik på arbejde alene med det formål at drikke sig beruset, hører fortiden til.
Center for Rusmiddelforskning har i flere årtier forsket i danskernes holdning til alkohol i arbejdstiden, og på små 30 år er der sket en holdningsændring i befolkningen. Tal fra centrets egen forskning viser, at kun 43 procent var modstander af spiritus i frokostpauserne i 1989, mens andelen i 2002 var steget til 73 procent.
- Analyse Danmarks undersøgelse passer ind i den trend, vi har set i snart 30 år, hvor danskernes tolerance over for alkohol i arbejdstiden er dalende, siger Kim Bloomfield, professor i Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.
Ifølge Center for Rusmiddelforskning blev en tredjedel af danskernes alkoholindtag i 1970erne indtaget på jobbet.
Mange danske arbejdspladser har siden 1990’erne indført alkoholpolitikker, og det har været med til at ændre holdningen til de alkoholrelaterede sammenkomster i arbejdstiden, fortæller Kim Bloomfield.
- I mange år var det helt i orden at drikke alkohol i frokostpausen, fordi det var en del af det sociale liv med kollegaerne. Alkohol er stadig en vigtig faktor i danskernes sociale liv, men holdningen har ændret sig markant, siger Kim Bloomfield.
OK med fødselsdagsøl
Brancheorganisationen Danske Malermestre oplever ligeledes et kulturskifte, når de er ude og besøge malersvendene og deres lærlinge på arbejdspladserne.
- Kulturen er en helt anden i dag, end den var for bare 20-30 år siden, forklarer Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre.
Folk er mere optaget af at komme hjem til familien i stedet for at blive hængende i skurvognen eller i kantinen med kollegaer. Og når færre drikker fyraftensbajere, så falder alkoholindtaget i arbejdstiden også, mener Per Vangekjær.
Debatten om alkohol på jobbet fik i januar ny næring, da TV2-programmet ’Danmark mod Østeuropa’ blev sendt. Her blev tv-seere forargede over at se tømrermester André Boas og hans sjak drikke øl midt i arbejdstiden.
Men episoden giver ikke noget retvisende billede af virkeligheden, mener både 3F’s byggegruppe og Danske Malermestre.
- Selvfølgelig skal man have lov til at tage en fødselsdagsøl i arbejdstiden, bare det ikke griber om sig. Jeg er meget imod at udstikke retningslinjer til malermestrene. Det skal jo helst ikke være sådan, at man ikke kan tage imod vin fra kunderne som tak for en indsats, siger Per Vangekjær.
Hvor mange genstande er det efter din mening i orden at drikke i arbejdstiden på en almindelig arbejdsdag (altså ikke fredagsbar, jubilæer og lignende eller efter endt arbejdstid)?
- Ingen: 84 procent
- 1: 12 procent
- 2: 3 procent
- 3: 1 procent
- 4: 0 procent
- 5 eller mere: 0 procent
Kilde: Analyse Danmark for Avisen.dk