FAKTA: Politiske næser kan være store og små
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) forlader her onsdagens møde i miljø- og fødevareudvalget, hvor hun er blevet tildelt en næse, på Christiansborg. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen har onsdag fået en næse, som hun bliver tildelt af et flertal i Folketinget.

En stor næse blev resultatet, da fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) onsdag var til møde i Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Fiskeriministeren får næsen for sin håndtering af den såkaldte østerssag, der handler om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden.

En næse er en populær betegnelse for, at der udtales kritik af en politikers handlinger.

Forstå, hvad næsen betyder, og hvornår den gives:

* Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.

* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.

* Næsen baseres på en skriftlig beretning, og størrelsen på næsen er afhængig af, hvilken ordlyd der i den forbindelse anvendes.

* Hvis det er ord som "kritisabelt" eller "utilfredsstillende", er det en lille næse. Den store næse kommer med formuleringer som "kraftig kritik" og "alvorlig påtale".

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

* Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".

Kilder: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å og Fyens Stiftstidende.

/ritzau/


/ritzau/