Færre vil spare op til alderdommen
Der skal regnes på pensionspengene nu, for regeringen sætter loft over fradraget for indbetalinger på ratepensioner på 55.000 kroner. Det er i dag 100.000 kroner. Foto: Colourbox
Loftet over fradrag på ratepensioner på 55.000 vil få færre til at spare op til pensionstilværelsen, vurderer eksperter.

Du skal til at se dine pensionsordninger efter i sømmene. Regeringen lægger nemlig et loft over fradraget for indbetalinger til ratepensioner på 55.000 kroner. Det er i dag på 100.000 kroner.

Det vil få færre til at spare op til alderdommen, lyder vurderingen fra privatøkonom i Danske Bank Las Olsen:

"Det vil påvirke rigtig mange mennesker, for der er mange, der har en opsparing i den størrelsesorden, og som bruger ratepensionen. Nogen af dem vil helt givet spare mindre op til pension, når de ikke længere har den her mulighed," siger Las Olsen.

Det betyder med andre ord, at betaler du mere ind på pensionsordningen end 55.000 kroner om året, så kan du med fordel finde et andet sted at gøre af dine pensionskroner.

Søren Bech, der er partner i i PriceWaterHouseCoopers (PWC), tror ligesom Las Olsen, at det vil betyde færre pensionskroner i kassen, da ikke alle vil kaste sig over et andet pensionsprodukt.

"Det får den negative effekt, at statens indtægter fremadrettet vil falde, fordi pensionsafkastskatten bliver mindre, når der ikke står så meget på pensionsordningerne. Jeg tror ikke på, at folk generelt vil sige, at nu går den fra 100.000 til 55.000, så sætter jeg de 45.000 ind på en livsvarig livrente. Det tror jeg ikke. Hvor går så de 45.000 hen?" spørger han.

Alternativerne, du kan overveje, er livrente og kapitalpension. Livrente er en slags forsikringsordning, hvor du får udbetalt penge gennem hele dit pensionistliv, men som lidt populært sagt er bedst, hvis du lever længe. Livrenten bliver ikke ramt af regeringens indgreb. Det andet pensionsalternativ er kapitalpensionen, hvor du får hele beløbet udbetalt på en gang.

Netop fordi fradragsgrænsen for ratepension sættes ved 55.000 kroner, vil mange helt almindelige lønmodtagere ramme loftet. Med en årsløn på knapt 370.000 og en pensionsopsparing, hvor arbejdsgiveren indbetaler ti procent og du selv fem procent, så vil du nå loftet. Dem, der har brugt ratepensionen til at indbetale store beløb enkelte år og noget mindre andre år, bliver også ramt.

Søren Bechs råd til danskerne er at indskyde maksimalt på ratepension - altså de 55.000 og derefter på kapitalpension, også selvom skattefordelen ikke så stor. Den giver til gengæld noget frihed, da man får udbetalt et stort beløb på en gang. Men først og fremmest skal danskerne sørge for at få sig et overblik over deres pensionsopsparinger, mener Søren Bech. Han understreger, at regeringens indgreb vil få massiv betydning, for de der havde regnet med at bruge ratepensionen som deres overordnede pensionsopsparing.

I Ældresagen er økonom Claus Blendstrup mindre bekymret. Han peger på, at det er en god idé at have en kombination af pensionsordninger. Alene en ratepension er en skidt idé, fordi vi lever længere end ti år efter pensioneringen, påpeger han.

"Det kan være meget fornuftigt både at have en ratepension og en livrente. Men kun at have en ratepension, det virker ikke så fornuftigt," siger han.

Forhandlingerne om en ny finanslov blev indledt i fredags og vil formentlig fortsætte et par uger endnu.