150.000 snydes for lukrativ superpension
I otte år har landets førtidspensionister kunne tilmelde sig attraktiv pensionsordning. Alligevel er det kun hver tredje, der har gjort det. Foto: Colourbox
Kun godt hver tredje af landets 230.000 førtidspensionister indbetaler til attraktiv pensionsordning. Forskningscenter foreslår ændringer.

Læg én krone til side til pension, og kommunen lægger yderligere to.

Som førtidspensionist kan man tilmelde sig landets måske mest lukrative pensionsordning.

Problemet er bare, at kun én tredjedel af landets 230.000 førtidspensionister gør brug af Den Supplerende Arbejdsmarkedspension, som ordningen hedder.

Det skyldes, at der mangler information om ordningen, lyder det fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) i en ny rapport.

Derfor bør ordningen ændres, at alle førtidspensionister automatisk tilmeldes og selv skal melde fra, sådan som det er med f.eks. efterlønsordningen.

"Så kan de, der ikke har lyst til eller luft i økonomien til at være med, melde ordningen fra," siger ph.d.-studerende Torben Heien Nielsen fra SFI, til Newspaq.

Ordningen blev indført i 2003 for at sikre, at førtidspensionister har andet at leve for end folkepensionen, når de bliver ældre. Det koster 153 om måneden, til gengæld lægger kommunen 306 kroner oveni.

"Ordningen er lukrativ. Derfor er det ærgerligt, at så mange snyder sig selv, fordi de måske ikke lige har taget stilling til ordningen," siger Torben Heien Nielsen.

Ifølge undersøgelsen fra SFI, er det de stærkeste førtidspensionister med en god uddannelse, der især indbetaler til Den Supplerende Arbejdsmarkedspension.

Som førtidspensionist kan man få udbetalt mere end 11.000 kroner årligt udover folkepensionen, hvis man har indbetalt i 20 år.

For langt de fleste førtidspensionister vil det derfor være en overskudsforretning, medmindre de dør relativt tidligt.

"Starter man med at betale som 50-årig, bliver det en god forretning fra man fylder 72 år," siger Torben Heien Nielsen.