EU-Parlament tror at brexit-forhandlinger bliver forsinket

Det vil være klogt af EU-toppen at udskyde næste etape i exit-forhandlingerne, mener EU-Parlamentets formand
Det er "meget svært" at se for sig, at EU i oktober kan beslutte at skyde næste etape af exit-forhandlingerne med Storbritannien i gang. Det mener Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani.
Det er "meget svært" at se for sig, at EU i oktober kan beslutte at skyde næste etape af exit-forhandlingerne med Storbritannien i gang. Det mener Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani. Foto: Gonzalo Fuentes/arkiv/Reuters

Forhandlingerne om den britiske exit fra EU går så langsomt, at toppen i Europa-Parlamentet advarer om, at processen formentlig bliver forsinket.

Det fremgår torsdag af en fælles udtalelse fra parlamentets formand, Antonio Tajani, og parlamentets brexit-forhandler, Guy Verhofstadt.

Ifølge Tajani ser der ikke ud til at være opnået "tilstrækkelige fremskridt", når EU-lederne samles til topmøde i oktober.

Håbet er ellers, at EU-toppen til den tid kan skyde forhandlingernes anden etape i gang. Den handler ikke mindst om frihandel.

Men det forekommer "meget svært", sådan som tingene ser ud lige nu, mener Tajani.

- I det tilfælde vil jeg finde det klogt af Det Europæiske Råd at udskyde dette punkt til sit møde i december, siger Tajani i en skriftlig udtalelse.

På et møde torsdag i Bruxelles så "et klart flertal" af parlamentets gruppeformænd dystert på tempoet i forhandlingerne.

Hvis der bliver ved med at mangle klarhed og nye britiske forslag er det "mere end sandsynligt", at anden fase må udskydes, fremgår det af udtalelsen.

Også EU's chefforhandler, Michel Barnier, er bange for, at tiden løber fra dem.

- Jeg er parat til at skrue op for rytmen i forhandlingerne, sagde Barnier tidligere torsdag på et pressemøde i Bruxelles.

Målet er, at lederne for de 27 lande, der bliver i EU, i oktober skal beslutte, om der er sket "tilstrækkelige fremskridt" på de vigtigste områder.

Og det handler om de fremtidige rettigheder for EU-borgere i Storbritannien. Og omvendt. Det handler om afregningen mellem EU og briterne. Og så handler det om at undgå en hård grænse, der kan sætte freden på spil i Nordirland.

Først når fremskridtene er store nok, kan forhandlingerne om rammerne for fremtidens forhold gå i gang, siger EU.

Storbritannien forlader EU-samarbejdet fredag 29. marts 2019 ved midnat.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.