EU klar til at give Ungarn økonomisk pisk
Barroso kigger nok flere gange på Ungarns statsbudget, før beslutningen om sanktioner bliver truffet. Foto: CEDRIC JOUBERT/AP / POLFOTO
De europæiske finansministre er klar til at lægge økonomisk pres på Ungarn.

Et ministerråd bestående af finansministre fra alle EU-land godkendte i går Europakommissionens beslutning om at gribe ind mod Ungarn. Det er landets store underskud, der er årsag til, at EU nu vil gribe til økonomiske sanktioner.

De ministre, som mødtes i Bruxelles, bakkede op om Kommissionens afgørelse, der blev offentliggjort den 11. januar. I afgørelsen hedder det, at landet ikke havde truffet tilstrækkelige foranstaltninger i henhold til EU's styrkede stabilitets- og vækstpagt.

Det er første gang, at EU har anvendt reglerne i pagten, lovgivningen om økonomisk styring trådte i kraft den 13. december 2011.

Hvis Ungarn ikke begynder at tage skridt for at komme det store underskud til livs, kan det miste adgang til EU-midler som straf for finanspolitisk slaphed. Ungarn kan ikke blive pålagt en bøde, fordi det ikke er i eurozonen.

Dagens aftale godkender ikke suspensionen af midlerne, men den gør det muligt at tage yderligere skridt.

Den skærpede tone overfor den centraleuropæiske republik kommer i forlængelse af, at landet har mødt stor kritik for at bevæge sig mod en udemokratisk grundlov. Det har skabt intern røre i EU, fordi der er usikkerhed om, hvordan Ungarn skal takles.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at der nu er fælleseuropæisk fodslag i en skærpet tone mod den kriseramte økonomi.