EU klar til at give Ungarn økonomisk pisk

De europæiske finansministre er klar til at lægge økonomisk pres på Ungarn.
Barroso kigger nok flere gange på Ungarns statsbudget, før beslutningen om sanktioner bliver truffet.
Barroso kigger nok flere gange på Ungarns statsbudget, før beslutningen om sanktioner bliver truffet. Foto: CEDRIC JOUBERT/AP / POLFOTO

Et ministerråd bestående af finansministre fra alle EU-land godkendte i går Europakommissionens beslutning om at gribe ind mod Ungarn. Det er landets store underskud, der er årsag til, at EU nu vil gribe til økonomiske sanktioner.

De ministre, som mødtes i Bruxelles, bakkede op om Kommissionens afgørelse, der blev offentliggjort den 11. januar. I afgørelsen hedder det, at landet ikke havde truffet tilstrækkelige foranstaltninger i henhold til EU's styrkede stabilitets- og vækstpagt.

Det er første gang, at EU har anvendt reglerne i pagten, lovgivningen om økonomisk styring trådte i kraft den 13. december 2011.

Hvis Ungarn ikke begynder at tage skridt for at komme det store underskud til livs, kan det miste adgang til EU-midler som straf for finanspolitisk slaphed. Ungarn kan ikke blive pålagt en bøde, fordi det ikke er i eurozonen.

Dagens aftale godkender ikke suspensionen af midlerne, men den gør det muligt at tage yderligere skridt.

Den skærpede tone overfor den centraleuropæiske republik kommer i forlængelse af, at landet har mødt stor kritik for at bevæge sig mod en udemokratisk grundlov. Det har skabt intern røre i EU, fordi der er usikkerhed om, hvordan Ungarn skal takles.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at der nu er fælleseuropæisk fodslag i en skærpet tone mod den kriseramte økonomi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.