Enke venter fortsat på vished to år efter sin mands dødsulykke
Dette er ikke et billede af enken, men et modelfoto. (Foto: Modelfoto: Pexels)
En sagsbehandlingstid på to år i en sag om en dødsulykke virker lang, mener minister.

 For knap to år siden mistede en ukrainsk chauffør sit liv på jobbet på en gård ved Tølløse på Sjælland, men sagen om hans arbejdsulykke er stadig ikke afsluttet. Det skriver Fagbladet 3F.

Savnet og uvisheden gør ondt. Det fortæller den 33-årige enke Ekaterina Makarenko. Hun og to børn sidder tilbage i Ukraine, efter at hendes mand – børnenes far – blev kvalt på jobbet i Danmark.    

- Det er meget svært for mig at acceptere, at sagen ikke er afgjort efter to år. Jeg forstår ikke, hvorfor sagen ikke flytter sig, og hvad der skal til for, at det sker, siger hun.

Hendes mand, Mykola Makarenko, omkom 12. oktober 2017, mens han var i færd med at fjerne spirende korn i en kornsilo. Ukraineren befandt sig oven på korndyngen, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

Dermed mistede Ekaterina Makarenko sin mand og hans dengang 3-årige søn og 8-årige datter deres far, der var familiens eneste forsørger.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er sagen meget ulykkelig og vidner med al tydelighed om, hvorfor sikkerhed på jobbet er vigtigt.

- Der skal ikke herske tvivl, at der er behov for, at sagerne bliver hurtigt behandlet. Ikke mindst når det handler om dødsulykker, så det for eksempel kan blive afgjort, om der skal rejses tiltale, siger han i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F og fortsætter:

- Uden at kunne gå ind i den konkrete sag så synes jeg, at to år virker af lang tid. Når det er sagt, så kan der være mange ting, som spiller ind i politiets vurdering.

I december 2018 oplyste daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at Arbejdstilsynet havde foretaget en ”opstramning” for at sikre en hurtigere sagsbehandling i straffesager. Især i sager, hvor mennesker var omkommet på arbejde.

Opstramningen skete efter Fagbladet 3F’s afdækning af, at myndighederne havde brugt fire år på at behandle en sag om en chaufførs dødsulykke – hvilket beskæftigelsesministeren beklagede. 

Fagbladet 3F har blandt andet forgæves forsøgt at få svar fra Arbejdstilsynet på, om tilsynet og politiet har levet op til de lovede opstramninger i sagen om Mykola Makarenkos dødsulykke.

- Lige nu er den nye sag under efterforskning hos politiet, og Arbejdstilsynet afventer resultaterne af denne efterforskning, før vi kan kommentere sagen, siger Flemming Bentzen, chef for jura i Arbejdstilsynets Tilsynscenter Øst.

Siden byretsdommen i januar 2019 har politiet overvejet, om der i stedet skal rejses en tiltale mod den sjællandske landmand Peter Kjær Knudsen for brud på arbejdsmiljøloven i forbindelse med Mykola Makarenkos død.

- Sagen er forsat under efterforskning hos politiet. Der er sat en sagsbehandler på, som arbejder seriøst med det. Man har ikke afsluttet det endnu. Det er noget, vi ser på med yderste alvor. Vi undersøger det til bunds, siger Jens Berger, senioranklager hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Landmand Peter Kjær Knudsen oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har. 

Fagbladet 3F
via Listen To News