Enhedslisten mangler nydanske politikere: "Det er for ringe"
- Måske er det for vanskeligt at komme ind og spille en rolle i Enhedslisten, hvis man ikke har en lang historie på venstrefløjen, siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, om manglen på nydanske politikere. Thomas Lekfeldt/STF/Scanpix
Yderst på den politiske venstrefløj finder man Enhedslisten. Et parti, som hylder mangfoldigheden, men som selv er stort set renset for politikere med anden etnisk baggrund.

Man skal lede længe for at finde politikere i Enhedslisten, som ikke er født og opvokset i Danmark.

Hverken i Folketinget eller de fem regionsråd kan man finde en eneste EL-politiker med en anden etnisk baggrund end dansk. Og kigger man på byrådene i de 15 største kommuner, ser det ikke meget bedre ud.

Blot én af Enhedslistens 37 byrådspolitkere i de 15 kommuner har ikke-vestlig baggrund. Det er Hassan Nur Warderer, som endda er indkaldt som suppleant i Københavns Borgerrepræsentation og dermed ikke direkte valgt.

Kun Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som slet ikke har valgte politikere med anden etnisk baggrund, klarer sig dårligere end Enhedslisten.

Det viser en ny opgørelse, som Cevea har foretaget for Ugebrevet A4.

Et problem, vi er opmærksomme på

Avisen.dk har forsøgt at få en forklaring fra Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, på de manglende politikere med anden etnisk baggrund.

Stine Brix, hvorfor har I ikke flere nydanske politikere indvalgt for Enhedslisten?

- Jeg kan ikke komme med en enkelt forklaring på det, men helt grundlæggende er det fordi, at vi har været for dårlige til at stille kandidater op med en anden etnisk baggrund. Det er et problem, som vi er opmærksomme på, og som er italesat i vores parti.

- Det er vigtigt os, at vi har en mangfoldig repræsentation. Både når det gælder alder, køn og uddannelse, men også etnicitet.

Der er andre partier, som er bedre end jer til at indvalgt kandidater med anden etnisk baggrund. Hvorfor tror du, de er bedre?

- Jeg kan ikke svare på, hvad det er, der gør den forskel. Men måske kan det have noget med partikulturen at gøre og den måde, man bliver opstillet på i de forskellige partier.

- Måske er det for vanskeligt at komme ind og spille en rolle i Enhedslisten, hvis man ikke har en lang historie på venstrefløjen og kender til det sprog og den kultur, der er gældende. Det er noget, som vi er nødt til at kigge på i vores parti.

Asmaa-effekten

I 2007 havde I opstillet Asmaa Abdol-Hamid som folketingskandidat. Det skabte en del turbulens, og hun måtte senere trække sig som kandidat. Tror du, det kan have en betydning?

- Der er ingen tvivl om, at Asmaa fik en hård behandling som kandidat, og også en hårdere behandling end alle mulige andre kandidater. Hun måtte svare på spørgsmål, som jeg aldrig er blevet stillet. Men samtidig må man så også sige, at hendes synspunkter var med til at så tvivl om nogle af Enhedslistens holdninger.

- Men jeg tror da godt, at det kan have haft betydning for nogle, at man så, hvad hun måtte gå igennem som kandidat med muslimsk baggrund.

Har det overhovedet en betydning for de politiske beslutninger, om der er en repræsentation, som svarer til befolkningen?

- Jeg synes grundlæggende, det er vigtigt, at vi har valgt nogle politikere, der repræsenterer den befolkning, vi har. Vi har alle sammen forskellig viden og erfaring med os, som kan give os forskellige input i det politiske arbejde.

Kvalificerende for debatten

Ville Enhedslistens integrationspolitik så også se anderledes ud, hvis I havde et folketingsmedlem med ikke-vestlig baggrund?

- Det tror jeg ikke grundlæggende, at det vil have. Men jeg tror, at det vil være kvalificerende for debatten, hvis vi også på det punkt var mere mangfoldige.

Hvornår får I ændret på sammensætningen. Kommer det til at ske allerede ved det kommende folketingsvalg og kommunalvalg?

- Det skulle det i hvert fald meget gerne. For der er i hvert fald ingen tvivl om, at det er for ringe, som det ser ud i dag, siger Stine Brix.