Enhedslisten: Afskaf ret til masseanholdelser
I alt 905 personer, der blev anholdt og sat i såkaldte futtog i lange rækker på kold asfalt på Amagerbrogade i 2009. Foto: Jacob Ehrbahn/Arkiv / POLFOTO
Landsretsdom i sagen om ulovlig frihedberøvelse af demonstranter under COP 15 i 2009 er en sejr for ytringsfriheden, mener partiet.

COP 15-sagen skal føre til et opgør med præventive anholdelser.

Enhedslisten lægger nu op til, at politiet skal fratages muligheden for præventive anholdelser af demonstranter. Det sker efter dagens landsretsdom, hvor demonstranterne fra klimatopmødet i 2009 har fået medhold i, at de var udsat for ulovlig frihedsberøvelse.

Dermed har Østre Landsret, ligesom Københavns Byret gjorde i 2010, fastslået, at hundredvis af demonstranter har krav på erstatning for uberettiget anholdelse.

"Det er en sejr for forsamlingsfriheden, at de her demonstranter, der ikke havde gjort noget ulovligt, at de ikke måtte blive anholdt," siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til Newspaq.

Hun understreger samtidig, at hele sagen viser, hvor problematisk det er, at politiet har beføjelser til at anholde demonstranter.

Under finanslovsforhandlingerne i efteråret blev Enhedslisten med regeringen og Liberal Alliance enig om, at man efter landsrettens dom i COP 15-sagen vil tage en grundig drøftelse af, om der kan være anledning til at overveje ændringer af lovgivningen på området.

"Vi ønsker, at de forhandlinger skal føre til, at man simpelthen ikke kan anholde mennesker, der ikke har gjort noget ulovligt, mens de udøver deres grundlovssikrede ret," lyder det fra retsordføreren.

Landsretten har forhøjet erstatningen til 178 af de i alt 905 personer, der blev anholdt og sat i såkaldte futtog i lange rækker på kold asfalt på Amagerbrogade i 2009. De fem enige dommere mener, at der er tale om en krænkelsen af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions forbud mod nedværdigende behandling.

Dertil kommer erstatning til 72 personer, der ifølge landsretten blev udsat for frihedsberøvelser de øvrige dage.