Efter kritik: Regeringen sætter turbo på kulegravning af førtidspension
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) meddelte onsdag, at kulegravningen af førtidspensionen vil blive fremrykket. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/Arkiv)
Den planlagte evaluering af førtidspensionen bliver fremrykket efter kritik fra landets seks største kommuner.

Nu bliver kommunernes forskellige fortolkninger af førtidspensionen kulegravet.

Det oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), efter han i dag mødte forligspartierne bag førtidspensionsreformen.

Evalueringen af førtidspensionen var ellers planlagt til 2018, men efter at landets seks største kommuner dannede fælles front i et brev til beskæftigelsesministeren og konkluderede, at lovgivningen ”simpelthen er for stram”, har det givet anledning til en akutundersøgelse af førtidspensionsreformen.

Rapporten vil blive udarbejdet, efter ministeriets jurister og embedsmænd har finkæmmet sagerne fra de seks kommuner for at få et overblik over, hvordan loven bliver håndteret i kommunerne.

Ændringer i førtidspensionen på vej

Og det er godt, at der bliver reageret på kritikken, mener beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge.

- Der er akut brug for den foreløbige vurdering. Vi skal reagere nu i stedet for bare at fylde folk med snak, men det skal selvfølgelig ske på et sagligt grundlag, siger Karten Hønge.

Han pointerer, at rapporten foreløbigt lægger op til, at der skal ske nogle ”lovmæssige justeringer”.

Men om aben ligger hos kommunen eller i paragrafferne, er der endnu ikke enighed om. Det siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen, der tidligere har givet udtryk for, at han ikke ville komme med nogle ændringer til førtidspensionen, før evalueringen stod færdig efter nytår.

- Mange mennesker føler sig jagtet rundt i systemet, og så nytter det ikke at stå og pege fingre af hinanden. Nu skal vi hurtigt have undersøgt, om det er lovgivning eller kommunernes sagsbehandling, der giver problemer, siger Leif Lahn.

Ligesom Karsten Hønge regner Leif Lahn nu med, at borgerne kan vente sig ændringer i reglerne for førtidspension.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der kommer ændringer i lovgivningen. Men jeg tror, det bliver en blanding af, at der skal ændres på lovgivningen, og at vi skal sige til kommunerne, at de skal komme op i gear, siger Leif Lahn.

Kritik af førtidspensionsreformen

Førtidspensionsreformen, som Socialdemokratiet i 2012 stod i spidsen for, har på det seneste været udsat for en omfattende kritik, efter at flere sager om syge borgere, der føler sig klemt i systemet, er kommet frem i lyset. 

Senest stod 41 fagorganisationer frem med et forslag om omfattende ændringer af førtidspensionslovgivningen, ligesom at landets seks største kommunee i et åbent brev kritiserede de stramme dokumentationskrav og kommunernes store forskelle i antallet af førtidspensioner.

Nu tyder meget på, at kritikken er nået igennem til Christianborg, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har indbudt de seks kommuner til et møde for at drøfte sagerne.

Det drejer sig om København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers Kommune. 

via Listen To News