Efter Alka-salg: Fagbosser med klar melding om Arbejdernes Landsbank
HK-formand Kim Simonsen afviser, at et salg af Arbejdernes Landsbank kan komme på tale. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
I mandags solgte fagbevægelsen forsikringsselskabet Alka, men nu freder de selv samme fagforeninger Arbejdernes Landsbank.

Fagbevægelsen freder nu sin bank, Arbejdernes Landsbank, skriver Berlingske Business

Det sker efter, at man mandag solgte sit forsikringsselskab, Alka.

I Arbejdernes Landsbanks ejerkreds sidder de samme fagforeninger, som netop har scoret 8,2 milliarder på at sælge Alka til Tryg Forsikring. 

Det drejer sig om LO-forbundene 3F, HK, Fødevareforbundet - NNF, FOA og Dansk Metal.

I forbindelse med salget af Alka sagde Alkas bestyrelsesformand og formand for HK, Kim Simonsen, at det ikke var en kerneopgave for fagbevægelsen at eje et forsikringsselskab.

Det får nu arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til at undre sig. For hvis det ikke er en kerneopgave at have et forsikringsselskab, hvorfor skal man så have en bank?

- Kim Simonsen siger, at man skal holde sig til sin kerneopgave, som er at drive fagforeningsvirksomhed, ikke forsikringsvirksomhed. Det argument må vel alt andet lige også gælde i forhold til at drive bank. Hvis argumentationen skal tages for pålydende, så må det næste skridt være at finde en køber til Arbejdernes Landsbank, siger Henning Jørgensen til Berlingske Business.

Vigtigt strejkevåben

Men Kim Simonsen fra HK afviser, at et salg kan komme på tale. Arbejdernes Landsbank har en vigtig funktion for fagbevægelsen.

- Hvis HK bruger strejkevåbnet i forbindelse med overenskomstforhandlinger, så skal vi kunne hente penge til medlemmernes tabte arbejdsfortjeneste, og derfor er det vigtigt, at fagbevægelsen kontrollerer en bank, siger Kim Simonsen til Berlingske Business.

Også FOA-formand Dennis Kristensen, formand for 3F Per Christensen, formand i Dansk Metal Claus Jensen og Ole Wehlast, NNF-formand, bekræfter overfor Berlingske Business, at de heller ikke vil sælge Arbejdernes Landsbank.

Arbejdernes Landsbank blev dannet i 1919. Formålet var at sikre fagbevægelsens medlemmer i en eventuel konfliktsituation. I dag er banken det syvendestørste pengeinstitut, når man måler på balancen.