LO-medlemmer raser: Salget er det sidste søm i fagbevægelsens ligkiste
Stilladsarbejderen Thomas Strømholt. (Foto: Foto: Privatfotos)
Stilladsarbejderen Thomas Strømholt og hans mange kolleger er harmdirrende over salget af fagbevægelsens forsikringsselskab Alka. Mandag morgen opkøbte det private selskab Tryg selskabet for 8,2 milliarder kroner.

Stilladsarbejderen Thomas Strømholt er rasende. Ligesom resten af fagbevægelsens medlemmer sidder han tilbage med flere spørgsmål end svar:  

Hvorfor skulle fagbevægelsens forsikringsselskab Alka sælges til Tryg? Og hvorfor har salget ifølge Thomas Strømholt fundet sted i al hemmmelighed?

- Jeg er simpelthen målløs. Hvad fanden bilder de (fagbevægelsens top, red.) sig ind? Det værste for mig er, at vi ikke ved, hvorfor det er blevet solgt. Vi har intet fået at vide. Det kommer som en tyv om natten, og fagbevægelsens top sidder bare oppe i deres elfenbenstårn og beslutter noget hen over hovedet på os medlemmer. Det er så usselt, lyder det harmdirrende fra Thomas Strømholt, der er talsmand for stilladsarbejderne i København og aktiv i Facebook-gruppen ’Nej til 42 timer – VORES OK20’.

Mandag morgen blev salget af Alka Forsikring officielt. Det private forsikringsselskab Tryg køber Alka for hele 8,2 milliarder kroner, og salget forventes gennemført i første halvår af 2018. Fagbevægelsens forsikringsselskab, der længe har været kendt for favorable forsikringspræmier til deres medlemmer, kommer nu på private hænder. Med opkøbet har Tryg 20 procent af markedsandelen i Danmark.

Hvad skal jeg sige til medlemmerne?

Søndag troppede Thomas Strømholts stilladsarbejdere og andre medlemmer af 3F op foran fagforeningens hovedkontor i Kampmannsgade i København, hvor fagforeningerne i Alkas ejerkreds holdt møde forud for salget. 3F-medlemmerne ønskede at vise deres store utilfredshed med salget og havde til lejligheden fundet de røde faner frem.

Thomas Strømholt mener, det er dybt problematisk, at salget har fundet sted hen over hovederne på medlemmerne.

- Vi brander os som en medlemsorganisation, hvor fællesskabet og medlemsdemokratiet er i højsædet, og så sidder de med deres høje lønninger i deres fine kontorer og sælger alt fra. Hvad fanden skal jeg sige, når jeg skal gå ud og forklare deres handlinger over for medlemmerne? Kan sgu godt forstå, at folk ikke gider dem. Vi mister fuldstændig vores værdigrundlag med det her, og det er et ekstra søm i fagbevægelsens ligkiste, siger Thomas Strømholt oprevet.

"Priserne vil stige"

Stilladsarbejderen har mandag morgen fået dynger af sms’er fra kolleger, der har lyst til at gå og få afløb for deres frustrationer. Men Thomas Strømholt mener, at de skal have en forklaring fra fagbevægelsen først, og han har derfor sat hoved og hale i bevægelse for at få en forklaring fra Alkas ejerkreds. Men kommer den ikke, går de på barrikaderne igen, bedyrer han.

Thomas Strømholt frygter, at forsikringspræmierne med salget kan blive dyrere for medlemmerne.

- Jeg er helt sikkert på, at det kan ske over tid, men nok ikke på kort sigt. Jeg bilder mig i hvert fald ikke ind, at et privat selskab ikke vil være interesseret i at få et udbytte af et opkøb. Priserne vil nok stige på et tidspunkt, lyder vurderingen.

Det er ikke min formand

Salget indbringer HK i omegnen af en mia. kroner, men det kan HK-medlem Ingrid Kryhlmand på ingen måde bifalde:

- Ved du hvad, det er jeg stjerneligeglad med. vil slet ikke forholde mig til millioner og milliarder. Den tankegang har jeg slet ikke. Det der pengehalløj og kapitalisme, det er ikke vokset i min baghave, siger Ingrid Kryhlmand til Avisen.dk.

Foto: Privatfoto/Ingrid Kryhlmand

De i alt en miliard kroner, som salget indbringer HK, kan HKs formand Kim Simonsen endnu ikke sige, hvad skal bruges til. Men det stærkt kritiserede salg forsvarede han således over for TV2 News i morges:

- Her hos HK bygger vi på et demokrati, hvor man vælger tillidsrepræsentanter, som vælger en kongres, og som sammensætter en hovedbestyrelse. Vi har benyttet os af det her demokrati til, at vi på hovedbestyrelsesmødet i søndags har vedtaget et salg af aktierne i Alka.

Det svar falder ikke i god jord hos Ingrid Kryhlmand. Hun mener, at handlingen bør og kan få konsekvenser for HKs formandskab:

- Det kan godt være, at det demokrati fungerer i hans opfattelse, men så siger jeg også bare, at jeg forholder mig temmelig kritisk over for, om han så er en formand, jeg kan bruge. Det kan få konsekvenser for hans genvalg. Jeg er i forvejen ikke hans største fan, men at han går hen og ødelægger et velfungerende forsikringsselskab, det synes jeg godt nok er stærkt, siger hun.

via Listen To News