DSB finder asbest i S-tog
DSB anerkender, at der har været isoleret med asbest i mindst et af de tog, der har været en del af den daglige togdrift i dag.

Af Mette Boysen og Thomas Hoffmann
mebo@dny.dk
@BRØD:DSB har indtil november i år kørt med tog isoleret med asbest. En undersøgelse fredag afslørede fund af asbest bag panelerne og i passagerafdelingen i et af de gamle S-tog.Tidligere på ugen proklamerede DSB ellers, at tog isoleret med asbest ikke har været en del af togdriften siden 2005. Endnu peger intet dog på, at asbesten har gjort skade.
»Ved en kontrol 8. december blev forseglingen fundet intakt, og asbesten har ikke udgjort nogen risiko,« siger Kirsten Kornerup, teknisk direktør i DSB S-tog.
Toget blev overset, da de øvrige asbestholdige tog blev udskiftet for år tilbage, og det er årsagen til, at det ikke forlængst er kørt af skinnerne.

Stadig i drift

DSB har i dag seks af de gamle S-tog i drift. De øvrige fem bliver tjekket i løbet af weekenden.
Selvom 11 DSB-ansatte foreløbigt har fået konstateret lungehindekræft på grund af asbest i togene, er S-togspassagerer næppe i fare.
Det siger en erfaren kræftlæge. For lungehindekræft er en sjælden sygdom, som folk skal have været højt eksponeret for at få, fortæller Edith Raffn, tidl. embedslæge og ph.d. med speciale i asbestens påvirkning af mennesker. Hun sidder i dag som rådgiver på Kræftlinien hos Kræftens Bekæmpelse.»Vi ved ikke, hvor meget asbest, der har været i S-togene, men umiddelbart vil jeg vurdere, at der ikke kan have været nok til, at folk har udviklet sygdomme af det,« siger hun.