Drop pillerne: Enkle øvelser fikser nakken
Smerter i nakken bekæmpes med nogle lette træningsøvelser, du laver hjemme, viser forskning. Colourbox
Smertestillende piller er danskernes foretrukne behandling mod nakkesmerter. Men enkelte træningsøvelser, som du laver hjemme, har meget større effekt mod onde jag og træk, viser ny forskning.

Plages du af ondt i nakken, mens du sidder og stirrer ind i computeren?

I så fald har du langt bedre chance for at slippe af med smerterne, hvis du laver simple øvelser hjemme, end hvis du propper dig med smertestillende piller.

Det viser ny forskning, som netop er blevet publiceret i ’Annals of Internal Medicine’.

Seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og professor ved Syddansk Universitet Jan Hartvigsen, der har læst forskningsresultaterne, kalder resultaterne både 'vigtige' og 'overraskende'.

Billig løsning

”Det er en enkelt og billig tilgang, som det er svært at sige noget dårligt om. For en gangs skyld har vi en fremadrettet, konstruktivt og billig løsning,” siger Jan Hartvigsen.

GUIDE Læs og prøv de seks lette øvelser her

”Hvis man har ondt i nakken, er det en god ide med kiropraktik. Men man kan også få nogle ganske enkelte træningsøvelser, som man kan lave derhjemme,” fortsætter han.

70 procent oplever smerter i nakken i løbet af deres liv. Det varierer fra det generende til det invaliderende smerter.

Av min nakke!

Forskerne fra Northwestern Health Sciences University i Minnesota fulgte 272 personer med nakkesmerter gennem et år.

Patienterne blev inddelt i tre grupper. En gruppe fik behandlingen af kiropraktor, en anden gruppe fik smertestillende og muskelafslappede medikamenter.[pagebreak]

Den sidste gruppe modtog information og nogle enkelte, individuelt tilpassede øvelser, som de skulle udføre hjemme.

Stor forskel

Efter 12 uger og op til et år målte man den smerte, som folk oplevede, sammenlignet med før undersøgelsens begyndelse. Effekten var ikke til at tage fejl af.

Halvdelen af de personer, der gik til behandling eller trænede, oplevede mindst 75 procent reduktion af deres smerter.

Det samme gjaldt kun 33 procent i gruppen, der tog smertestillende piller som aspirin og ibupfrofen.

Du kan selv

"Man kan gøre meget for sin nakke selv, og det er er vigtigt og godt budskab," siger Jan Hartvigsen.

Samme toner lyder fra Gigtforeningens direktør, Lene Witte. Hun peger på, at andre studier også viser, at at træning har en positiv virkning i forhold til eksempelvis slidgigt.

"Vi ved fra andre studier, at der er en dokumenteret effekt af at træne," siger Lene Witte.

175 piller om året i snit

Apotekerforeningens salgstal viste i sommer, at danskerne i gennemsnit spiser 175 smertestillende piller om året - eller en pille cirka hver anden dag.

Jan Hartvigsen oplyser, at de fleste danskere har for vane at bruge smertestillende piller som behandling, når nakken knaser og gør ondt.

”Det med medicin er vigtigt. I undersøgelsen kan man se, at de, der tager medicin får et dårligt resultat – og at det dårligere resultat varer ved i op til et år. Samtidig er der en tendens til, at man bliver ved med at tage smertestillende medicin, når først man er kommet i gang.”

Mangel på behandlingemuligheder

Lene Witte er enig.

"Man kan være nødt til at spise piller, hvis man har stærke smerter og ikke kan komme af med dem. Men der er en nødløsning, og det er altid betænkeligt at ty til pillerne, som det første," siger Lene Witte, der fortsætter:

GUIDE Læs og prøv de seks lette øvelser her

"Kommunerne og de praktiserende læger er for dårlige til at give nogle relevante behandlingsmuligheder for folk med eksempelvis slidgigt, og man ser alt for meget at folk spiser piller."

Hun peger på, at det kan være 'kraftige bivirkninger' ved at tage smertestillende medicin.

Derfor er det 'altid vigtigt at få forskningsresulater på det her område', lyder det.

"Jo mere forskning om, hvad der virker, når man har smerter i bevægeapparatet. Jo tættere er vi på at få nogle gode løsninger," siger Lene Witte.

Er du tosset for et problem

Er nakkesmerter et problem i danmark?

"Er du tosset, ja! Skulder-, nakkesmerter er et af de største problemer, folk har, når man spørger dem, hvor det gør ondt. Det er især folk på kontor og i høj grad kvinder, der oplever problemer i nakke og skuldre."

Gigtforeningens direktør Lene Witte