Dronning Margrethe har aldrig lagt skjul på, at hun ikke er specielt ferm i et køkken. I 1996 sagde hun de berømte ord:
- Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel, til Politiken.
I den nye erindringsbog ”Undervejs” afslører hun igen, at det ikke er kødgryderne, der har trukket i hende i løbet af hendes liv.
Da hun som ung flyttede på kollegium i Aarhus for at studere arkæologi, var det bestemt ikke finere madlavning, der var på menuen.
Med sig havde hun sin hofdame Wabi, der også studerede. De to unge kvinder havde hver et værelse på kollegiet og delte køkken med de andre unge damer på gangen.
I sin dagbog fra dengang skriver dronningen blandt andet:
- Vi købte selv ind, som regel i Føtex, Danmarks første supermarked, og når det skulle være lidt særligt, gik vi til en kolonialhandel i Vestergade. Sammen lavede Wabi og jeg mere eller mindre vellykket mad. Vi fik skam noget at spise – hver dag, er det gengivet i bogen.
Selvom dronningen altså ikke gik sulten i seng, var det ikke ligefrem gourmetmad hun og Wabi tryllede med i fælleskøkkenet.
- Vores madlavning hævede sig aldrig over studentermadsniveauet. Det var tit spaghetti med kødsovs eller lidt pølse på en pande. Den slags..., fortæller Margrethe i erindringsbogen, der er skrevet af Tom Buk-Swienty.