Domstol bremser afstemning om catalonsk selvstændighed

Dommere skal tage stilling til, om en afstemning om et selvstændigt Catalonien er i strid med forfatningen.
Premierministeren i Spanien, Mariano Rajoy, har appelleret til den spanske forfatningsdomstol om at erklære folkeafstemningen om Cataloniens selvstændighed ulovlig.
Premierministeren i Spanien, Mariano Rajoy, har appelleret til den spanske forfatningsdomstol om at erklære folkeafstemningen om Cataloniens selvstændighed ulovlig. Foto: Susana Vera/Reuters

Den spanske forfatningsdomstol suspenderer den lov, som giver mulighed for at holde en folkeafstemning om selvstændighed i regionen Catalonien.

Det rapporterer spanske medier ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Loven blev onsdag godkendt af selvstyreparlamentet i Barcelona, som er hovedstad i Catalonien.

Loven bliver sat midlertidigt ud af kraft, mens dommere tager stilling til, om en afstemning om selvstændighed vil overtræde landets forfatning.

Premierminister Mariano Rajoy sagde tidligere torsdag, at han har appelleret til domstolen om at erklære folkeafstemningen ulovlig. I forfatningen står der, at Spanien er udelelig.

- Denne folkeafstemning vil ikke komme videre, sagde han.

Derudover oplyser den spanske statsadvokats kontor ifølge Reuters, at man vil fremlægge anklager mod ledende medlemmer af det catalanske parlament, fordi de har tilladt onsdagens afstemning, hvor loven blev vedtaget.

Flere catalanske politikere har dog sagt, at de vil kæmpe for en folkeafstemning, om det så koster en fængselsstraf.

Statsadvokaten Jose Manuel Maza har fortalt til journalister, at han også har anmodet om at få undersøgt, om den catalanske regering er i gang med at forberede en folkeafstemning.

Det indebærer eksempelvis, om den er i gang med at printe løbesedler eller forberede valgsteder.

Catalonien har længe haft en selvstændighedsbevægelse. Regionen med 7,5 millioner indbyggere er mere velhavende end det øvrige Spanien og har sit eget sprog og egen kultur.

I de senere år, hvor Spaniens økonomi har været i krise, har der været utilfredshed i Catalonien med, at regionen sender penge til andre dele af landet. Det har fyret op under debatten om selvstændighed.

Meningsmålingerne siger, at et flertal af indbyggerne i Catalonien ønsker en folkeafstemning, der kan afgøre spørgsmålet om selvstændighed.

Men målingerne siger også, at et lille flertal vil forblive en del af Spanien.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.