Slip for pinligt tarm-uheld: Du skal prutte adskillige gange om dagen
Du skal ikke være flov over at slå en prut. Det er helt normalt. Scanpix.
Det er ganske normalt at prutte op til tyve gange om dagen, og når en prut presser sig på, skal du give den lov til at komme ud i luften, i stedet for at holde den inde. Det er sundest for dig.

Du vil for alt i verden holde på dine prutter. Det er nemlig flovt at lade dem slippe, synes du.

Selvom tanken er meget god, er den ikke sund for dig, fortæller lægen Tom Holthe til kk.no.

Han forklarer, at når en prut vil ud, så skal den nok komme det på den ene eller den anden måde. Og når du ikke vil lukke den ud, vil prutten samle sig med andre prutter, som dannes i tarmen. Her vil de vente på det rette øjeblik, hvor de kan overmande dig og gøre dig endnu mere flov, end en enkelt lille prut kan gøre.

- Forskellen er, om du ønsker små kontrollerede udslip, eller om du holder dig så længe, at tarmen selv tager styringen og sender en trompetfanfare af sted, som du ikke har en chance for at stoppe, siger Tom Holthe.

Mon ikke du foretrækker små prutter fremfor kæmpe store? I så fald skal du ikke gå og holde på dem. Luk dem ud lige så stille, som dit behov opstår, råder lægen.

Det er ganske normalt at prutte en del hver dag, for vi mennesker producerer en masse tarmgas. Faktisk går der 30 liter tarmgas gennem vores krop på et døgn, og du har derfor et naturligt behov for i hvert fald at prutte 20 gange hver dag. 

Hvis ikke vi lukker luften ud, vil den genere os, fortæller Trygve Hausken, der er overlæge ved Haukeland Universitetsygehus.

- Det er dumt at holde luften inde, selvom det ikke er socialt accepteret at lukke luften ud. Men det er altså bedst at få den ud, siger Trygve Hausken.

Han fortæller, at der findes en del, der har problemer med deres maver og producerer så meget gas, at de er direkte generet af det. For dem vil det være en fordel at kigge på deres kost og være aktiv i hverdagen. 

En aktiv hverdag med en krop, der er i bevægelse, er en god kur mod for meget luft i maven. Men husk det er ganske normalt at prutte hver dag. 

via Listen To News