Der er lønfest i pilleindustrien

Mens danskerne generelt må kigge langt efter lønstigninger, så stiger lønnen i medicinalindustrien.

Selvom krisen kradser, er der stadig brancher, hvor lønnen stiger pænt.

Flottest ser det ud i medicinalindustrien, hvor lønningerne i 3. kvartal i år er 4,1 procent højere end på samme tidspunkt sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Mens lønningerne stiger pænt i medicinalbranche, så er gennemsnittet for hele den private sektor helt nede på 1,7 procent det sidste år. Det er mindre end inflationen.

Tilfreds fagforening

Antje Marquardsen er formand for Pharmadanmark, der er fagforening for akademikere i medicinalindustrien. Hun glæder sig over de pæne lønstigninger.

”Set i lyset af den anspændte samfundsøkonomi og de politiske udmeldinger om behovet for løntilbageholdenhed er der tale om pænere lønstigninger, end vi umiddelbart havde turdet håbe på,” siger hun.

Antje Marquardsen mener, at de pæne lønstigninger er udtryk for at der ikke er lige meget krise alle steder.

Skaber værdi

”Det viser, at de private lægemiddelvirksomheder faktisk klarer sig godt, og derfor ikke har et akut behov for at spare på lønkronerne. Det viser også, at virksomhederne vurderer, at de ansatte skaber værdi, og det belønner de dem for,” siger hun.

Mens lønnen stiger i medicinalbranchen, så er lønudviklingen generelt så dårlig, at en gennemsnitsdansker kan købe mindre for sin løn nu end på samme tidspunkt sidste år.

Det afspejler, at lønningerne tilpasser sig virkeligheden, mener Søren Kaj Andersen, som er arbejdsmarkedsforsker og centerleder på Københavns Universitet. 

Markedet fungerer

"Det er godt nok et kriselandskab virksomhederne befinder sig i derude. Men der er stadig forskel på brancherne. Lønudviklingen afspejler virksomhedernes situation", siger han.[pagebreak]

Søren Kaj Andersen mener, at lønudviklingen understreger, at lønnen tilpasser sig forholdene i branchen. 

"Generelt viser løntallene, at der er et marked derude, der fungerer. Lønudviklingen er meget lav i for eksempel byggeriet, mens udviklingen er pænere i andre brancher,” siger han.

 

Vi ligger under

Mens Novo Nordisk og Lundbeck begge oplyser, at 4,1 procent ligger over lønudviklingen hos dem, så ønsker kun Lundbeck at kommentere på lønstigningerne.

”Det kræver store investeringer og meget dygtige og kvalificerede medarbejdere at udvikle nye, innovative og effektive lægemidler, som vi gør i Lundbeck,” siger Lundbecks HR-direktør, Teddy Hebo Larsen.

Derfor mener han også, at virksomhederne er nødt til at tilbyde en konkurrencedygtig løn for at tiltrække de bedste medarbejdere fra hele verden.

Ingen lønfest fremover

Han mener dog ikke, at medarbejderne i branchen skal forvente fortsat lønfest i de kommende år.

”Både nu og fremover vil dygtige folk med efterspurgte kompetencer få gode lønninger. Men som følge af en skærpet konkurrencesituation på medicinalmarkedet over de senere år – vil medicinalindustrien være nødt til at tilpasse sig. Og det gælder også omkostninger til lønninger,” siger Teddy Hebo Larsen.