Det kan skabe en markant ulighed på arbejdsmarkedet, når flere og flere danskere skal arbejde længere i takt med, at pensionsalderen bliver højere. Sådan siger arbejdsmarkedseksperter mandag til Avisen.dk, og nu advarer også dele af fagbevægelsen om, at udviklingen kan føre til alt for forskellige vilkår for lønmodtagerne.
Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk ansvarlig i fagforeningen 3F, mener, at tendensen stiller hendes medlemmer, der især er ansat i industrien og byggebranchen, rigtig dårligt.
- Det er helt uacceptabelt at fremskynde en højere tilbagetrækningsalder. Hvert fjerde af 3Fs medlemmer er ikke på arbejdsmarkedet som 60-årig, de er enten døde eller nedslidte, så vi har i stedet behov for en langt stærkere indsats for et bedre arbejdsmiljø, forklarer hun i en mail til Avisen.dk.
FOA vil have forskellige pensionsregler
I FOA, der blandt andet repræsenterer sosu-assistenter og rengøringspersonale, er man heller ikke glad for udviklingen. Derfor arbejder fagforeningen for, at der bliver indført differentieret pensionsalder.
- Vi vil se en stor ulighed, når man hæver folkepensionsalderen. Derfor har vi peget på mere retfærdighed og lighed ved at lave to forskellige stigninger i pensionsalderen, siger FOAs formand Dennis Kristensen.
Med den model vil der både være en pensionsalder for dem, der er højtuddannede og startet sent på arbejdsmarkedet og en pensionsalder for de kortuddannede og ufaglærte, der hurtigere er kommet på arbejdsmarkedet, forklarer han.
For få gode år til ufaglærte
Ifølge FOA vil de kortuddannede gå fra at få omkring tre gode leveår til kun at få omkring to år, når pensionsalderen bliver hævet fra 67 år til 68 år.
For akademikerne vil det betyde, at de går fra otte år til syv gode leveår, påpeger Dennis Kristensen.
De gode leveår er de år på pension, hvor man ikke får brug for sundhedsvæsenet eller ældreplejen, forklarer han.
- Der er jo pokker til forskel på, om man har udsigt til to eller syv gode år, fastslår FOA-formanden.
Den holdning deler den ansvarlige for arbejdsmiljøpolitik i 3F, Ulla Sørensen:
- Når man nu bliver ved med at hæve pensionsalderen, så må man altså også forholde sig til, at der er en gruppe på arbejdsmarkedet - de ufaglærte - der, når de går på pension, kun har få eller slet ingen gode leveår tilbage. Det bør man anstændigvis forholde sig til og se på politisk.