Aase Brieg Lindberg har for en kort periode været pensionist. Det var ikke lige hende. Mildt sagt.
I dag er hun 81 og arbejder som booker og sælger for logistik- og transportfirmaet DHL, hvor hun har været ansat de sidste 15 år.
Hendes arbejdsliv startede dog langt tidligere. Efter at have gjort sin realeksamen færdig i Aarhus, nåede hun at have to job, før hun i 1956 blev ansat i flyselskabet SAS.
Som 65-årig var hun slet ikke klar til at kvitte jobbet, og chefen ville også gerne beholde hende. Men da det ikke var muligt, tog hun hul på tilværelsen som pensionist.
Alle mine venner sagde til mig: "Du bliver så glad. Uh pensionister har så travlt, så travlt, så travlt, så du bliver så glad"
- Det passede mig slet ikke. Alle mine venner sagde til mig: "Du bliver så glad. Uh pensionister har så travlt, så travlt, så travlt, så du bliver så glad". Jeg sad der og ventede på at blive så glad, så glad, men det blev jeg slet ikke, siger Aase Brieg Lindberg til Avisen.dk, da vi møder hende på hendes arbejdsplads i Vallensbæk vest for København.
På bordet foran sig har hun en lille taske og et sort etui til fyldepenne. Hendes hænder ligger ovenpå hinanden og blotter en stor ring på højre lillefinger og velholdte negle, lakeret i en skinnende ferskenfarve.
Aase Brieg Lindberg skiller sig ikke bare ud med sin energi og sit tjekkede udseende. Hun skiller sig også ud, fordi hun som 81-årig stadig arbejder.
I alt er op mod 200.000 danskere mellem 60 og 64 år i arbejde. Men blandt de over 74-årige er det kun 15.000, som stadigvæk har et job. Så hun er en af få.
Selvom de færreste holder til at arbejde lige så længe som Aase Brieg Lindberg, vil danskerne fremover gå senere på pension. Det kan skabe en større ulighed i samfundet, mener arbejdsmarkedsforskere og dele af fagbevægelsen.
Ingen pauser
Men for Aase Brieg Lindberg er jobbet nærmest en gave. Efter ni måneder på pension begyndte hun at søge et arbejde. Det femte job var i DHL, hvor hun blev ansat. For en arbejdshest som hende var ansættelsen det bedste, der kunne ske.
Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle sidde der og kigge ud på græsplænen
- Jeg har elsket det (at arbejde red.), og jeg gør det stadigvæk. Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle sidde der og kigge ud på græsplænen, siger hun.
I hverdagene arbejder hun fra klokken 8-13, og der er hverken tid til pause eller frokost. De eneste ophold i arbejdet sker, når hun henter kaffe i afdelingens automat, der brygger både cafe latte og cappuccino.
- Automaten er fremragende, men desværre kan den ikke give et godt glas vin, siger Aase Brieg Lindberg og smiler bredt.
Hjemme hos hende kan hendes mange gæster, der både tæller tidligere kollegaer og venner, derimod sagtens få et godt glas vin.
I sit 205 kvadratmeter rækkehus har hun nemlig et rum med 500 flasker vin, som hun har samlet fra rejser med sin vinklub, fortæller hun.
I det hele taget har hun rejst en del - især i kontinentet Afrika, som hun har besøgt næsten 50 gange. Senest i december, hvor hun fejrede jul hos sin søster og svoger, der bor i Sydafrika.
Hun har ikke selv nogen mand eller børn, men har igennem en veninde fået to børnebørn, hun låner.
Firmaets top-sælger
Aase Brieg Lindbergs dag starter tidligt. Hun står op klokken seks om morgenen, laver sig en kop kaffe og læser sin Berlingske. Så fodrer hun naboens kat Piv og bruger et kvarter på at lægge øjenskygge, mascara, streg og læbestift.
Hun kunne ikke drømme om at møde på arbejde uden at se ordentlig ud, fortæller hun.
Foran sin arbejdscomputer og med et telefon-headset over det farvede røde hår, servicerer hun kunder, tager imod reservationer og fungerer som sælger.
- Og det siges der, at jeg er god til. Vi holder kontrol med, hvem der sælger hvor meget, og der ligger jeg som regel nummer et. Og det bliver jeg jo nødt til at blive ved med at gøre, ellers får jeg jo ikke lov til at blive her, siger hun og griner.
Men hvor længe Aase Brieg Lindberg fortsætter, kan hun ikke svare på.
- Det kunne være lidt sjovt at blive ti år mere, for så kunne jeg have 45 års jubilæum i SAS og 25 i DHL. Det er da i hvert tilfælde usædvanligt, siger hun og bliver pludselig alvorlig:
- Men det kan jeg nu ikke love, men så længe DHL vil have mig, så kommer jeg gerne.
Tilsyneladende vil DHL gerne beholde Aase Brieg Lindberg længe endnu. Hendes chef fremhæver, at hun blandt andet ikke har haft en eneste sygedag og er fuldt ud på niveau med sine yngre kollegaer.
- Hun leverer varen som alle andre. Derfor er hendes alder fuldstændig uvedkommende, så længe hun er glad og tilfreds med sit arbejde, siger Peter Ibsen, der er direktør for Kundeservice i DHL, Danmark.
"Hvis man kan arbejde, bør man"
Aase Brieg Lindberg mener, at det i høj grad er arbejdet, der holder hende frisk. Efterhånden kan hun dog godt mærke, at hun hurtigere bliver træt. Men det betyder ikke, at sofaen kalder efter en arbejdsdag.
- Under ingen omstændigheder. Der skal gøres mange ting og sager. Jeg har også en have, der skal passes. Og så laver jeg porcelænsmaling og er medlem af to kunstforeninger.
Til trods for alle de ting, Aase Brieg Lindberg overkommer, dømmer hun ikke folk, der ikke har overskud til det samme, understreger hun.
- Det er op til hver enkelt. Men det er ikke i orden at sige, nu er jeg syg og træt, og nu skal samfundet tage sig af mig. Jeg har altid sagt, dem der kan arbejde, de skal. Dem der ikke kan, de skal hjælpes. Det er min holdning, siger hun.
Selvom Aase Brieg Lindberg med sin høje alder er noget af et særsyn på arbejdsmarkedet, er hun ikke den eneste, der har lyst til at arbejde som senior.
Et flertal af de 55-62-årige danskere er klar til at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis de har mulighed for deltidsjob. Det viste en undersøgelse, som Epinion lavede for SEB Pension, sidste år.
Ingen trylledrik
I dag er den gennemsnitlige pensionsalder 65 år og syv måneder, viser tal fra PFA Pension.
Men allerede om fire år - i 2020 - bliver pensionsalderen gradvist sat op. Den skal nemlig følge udviklingen for befolkningens forventede gennemsnitlige levetid.
På den måde bliver den i 2023 forhøjet til 67 år og i 2046 vil den nå 72 år, fremgår det af udregninger fra Forsikring og Pension.
Hvad er så opskriften på at give sine kollegaer baghjul, når man er 81 år? Ifølge Aase Brieg Lindberg er der ingen særlig hemmelighed bag.
Hun har ingen ritualer og indtager ikke en særlig drik om morgenen.
- Det må være gode gener. Min mor blev 94, og min søster arbejdede til hun var 73 år. Det ligger nok til familien ...