SF-profil til Joachim B.: Nedslidte kan ikke bruge et gennemsnit til mere end toiletpapir
"Den nedslidte og den der dør tidligt kan ikke bruge et gennemsnit end meget mere end til toiletpapir," siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF). Foto: Scanpix/arkiv
Karsten Hønge giver ikke meget for ideen om at hæve pensionsalderen.

Danskernes pensionsalder er i dag kommet til debat oven på et forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening, der vil hæve pensionsalderen fra 70 til 72 år i 2040 for at undgå en stor ekstra udgift for statskassen.

Det har blandt andet fået Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen til at klappe i hænderne.

- Vi er i den lykkelige situation, at levealderen stiger hurtigere end forventet. Og derfor synes vi, at man burde sætte pensionsalderen op. Vi mener, at man skal sørge for, at tilbagetrækningsaftalen rent faktisk bliver fulgt, så man justerer folkepensionen hvert femte år med udviklingen i levealderen, siger han til Ritzau. 

Men den udmelding giver SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, ikke meget for.

- Det er klassisk Joachim B. Olsen at kigge på de tørre excel-ark fremfor at se på de mennesker der står bag tallene. Ja, levealderen stiger hurtigere end forventet. Men mange får ikke den glæde af det. Den nedslidte og den der dør tidligt kan ikke bruge et gennemsnit end meget mere end til toiletpapir. Joachim B. Olsen nægter at se i øjene, at mange har svære jobs som gør, at de skal have en ekstra hånd for at de ikke bliver nedslidt, skriver han i en kommentar til Avisen.dk.

Nedslidte skal kunne få tidligere pension

SF'eren mener, at DA's forslag er den helt forkerte vej at gå. Der skal i stedet skabes en mere retfærdig pensionsordning, så der kan rettes op på skævheden i alderdommen, lyder det. Det vil partiet gøre med en særlig nedslidningspension, som tidligere beskrevet på Avisen.dk.

- Det er på høje tid, at samfundet tager ordentlig hånd om de borgere, som har haft et hårdt arbejdsliv, og som er slidt ned, fysisk eller psykisk. Derfor stiller vi forslag om en nedslidningspension, som vil rette op på nogle åbenlyse urimeligheder. Det er på høje tid, at vi gør op med det rå klassesamfund, siger Karsten Hønge.

Ideen er, at flere skal have mulighed for en tidligere pension, selvom de ikke lever op til betingelserne for en førtidspension. Nedslidningspensionen skal tage udgangspunkt i, hvor mange leveår man forventes at have tilbage.

- Mange lønmodtagere oplever en brutalisering af arbejdsmarkedet, og nedslidte borgere leder desperate efter nødudgange til et anstændigt liv. For at skabe retfærdighed, skal elevatoren mod pensionsalderen stoppe på flere etager. Jeg mener, at alle uanset social baggrund, skal have mulighed for cirka det samme antal gode seniorår, siger Karsten Hønge, der også tidligere har blogget om emnet på Avisen.dk.