De sidste krampetrækninger for at redde et politisk dødt Ungdomshus
Enhedslisten vil tvinge Faderhuset til at sælge sin ejendom til staten. Forslaget afvises på forhånd af andre partier.

Rune Lund, medlem af Folketinget for Enhedslisten iværksætter nu et sidste forsøg på at finde en politisk løsning på det truende ragnarok omkring Ungdomshuset.
I dag vil han fremsætte et forslag i Folketinget, om at staten ? med afsæt i planlovgivningen ? skal ekspropriere Jagtvej 69. Altså tvinge Faderhuset til at sælge ejendommen til staten. Og det på trods af, at Faderhusets leder, Ruth Evensen, har landsrettens ord for, at hun ejer huset.

Magfordrejning

Hvis Enhedslisten vælger at fremsætte forslaget, kan det rubriceres under begrebet signalpolitik , for stort set alle andre partier tager på forhånd afstand.
Simon Emil Ammitzbøl fra Det Radikale Venstre melder klart pas.
»Desværre er det ikke et problem, vi kan løse i Folketinget. Forslaget fra Enhedslisten er tæt på magtfordrejning, for det kan da ikke være meningen i et retssamfund, at et parti kan hjælpe sine politiske venner ved at ekspropriere et hus. Hvordan mon Enhedslisten ville reagere, hvis et borgerligt parti lavede loven om for at hjælpe en stor virksomhed,« siger medlem af retsudvalget for De Radikale.
SF"s Anne Baastrup er mere forsonlig i sin afvisning, men hun har vendt forslaget med partifællen Steen Gade, og SF mener ikke, at de kan finde belæg i lovgivningen for at gribe ind i sagen.
»Men jeg er ked af at skyde idéen ned på forhånd, for jeg er oprigtig bekymret for, hvad der kommer til at ske. Københavns Kommune lavede en fejl, men Faderhuset har også et ansvar i denne sag,« mener Anne Baastrup.
Heller ikke hos Venstre finder man forslaget velgennemtænkt.
»Jeg har ingen planer om at blande mig i den sag. Grundlovens paragraf 73 om ejendomsrettens ukrænkelighed er meget tydelig. Og de, der i øjeblikket truer med ballade, repræsenterer i alt fald ikke almenvellet. Hvad ville du gøre, hvis nogen besatte dit hus? Det er ikke voldsmænd, der skal styre samfundet, og forslaget er det rene pjat,« siger Venstres retsordfører, Birthe Rønn Hornbech.

Padder og andre dyr

Det får dog ikke Rune Lund til at helme.
»Det er vores opfattelse, at det her problem er skabt af politikere og skal løses af politikere. Staten eksproprierer også, når padder og andre dyr er truet, og man lavede også planlovgivningen om, da det gjaldt Christiania.
»Men det er jo statens ejendom. Her taler vi om privat ejendom.«
»Måske nok, men det er Enhedslistens opfattelse, at det ikke burde være noget problem for staten at løse denne opgave,« siger Rune Lund.

via Listen To News