Danskerne i 2012: Det er slut med luksus

Vi vil spare på langt flere ting i det nye år sammenlignet med tidligere, og for først gang svarer flest, at det er luksusvarer, der ryger.
Det er høj som lav og fattig som rig, der vil skære ned på luksus i det nye år, viser ny undersøgelse.
Det er høj som lav og fattig som rig, der vil skære ned på luksus i det nye år, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox

Det er slut med forkæle os selv med mærkevarer, designertøj og dyre restaurant- og cafébesøg for langt de fleste danskere i det nye år.

Mere end halvdelen af os vil nemlig skære ned på forbruget af luksusydelser i 2012. Det viser en undersøgelse af forbrugsudsigterne blandt 1.062 danskere, som Synovate har lavet for Nordea.

Tallet er mere end en fordobling af, hvad folk svarede i en tilsvarende undersøgelse sidste år, hvor luksus var et område, hvor hver tredje dengang ville spare på forbruget.

"Danskerne vil spare meget mere på mange flere ting sammenlignet med tallene fra sidste år, og tingen, der topper i år, er at skære ned på luksus," siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann til Newspaq.

Den nye sparetendens dækker samtidig danskerne over en bred kam.

"Det er høj som lav og fattig som rig, der vil skære ned på luksus, så det handler nok også om, at det ikke kun er et pengespørgsmål, men at der også er en ændring i vores vaner og holdning til forbrug. At vi i en tid med krise faktisk ikke har lyst til at bruge så mange luksusvarer, så det er nogle andre ting, der er i fokus," vurderer forbrugerøkonomen.

Ifølge Ann Lehmann er danskernes fokus på at spare tilbage på det niveau - og for nogle områder endda højere - i forhold til den første måling, der blev lavet ved finanskrisens start i 2009.

"Det er jo et tegn på, at man er bekymret for fremtiden, og derfor vil man tænke sig rigtig godt om, før man bruger penge i år," understreger hun.

I alt har 1.061 danskere mellem 16 og 65 år deltaget i undersøgelsen i perioden 9. november til 17. november 2011.

faktaboks

TOP 7 over forbrugsvalg blandt danskerne i 2012:

1.061 dansker er blevet spurgt, hvilke af følgende handlinger kan du forestille dig, at I vil gøre hjemme hos dig i løbet af 2012?

1) 57 %: Skære ned på luksus (f.eks. mærkevarer, dyrt designertøj, dyre restaurant- og cafébesøg)

2) 52 %: Ændre andre forbrugsvaner (f.eks. stoppe med at købe diverse tøj og ting til hjemmet, færre almindelige restaurant/café besøg osv.)

3) 51 %: Spare på varmen/elektriciteten

4) 44 %: Spare mere op

5) 35 %: Købe billigere mad (f.eks. stoppe med at købe økologisk mad, købe grøntsager i stedet for kød osv.)

6) 31 %: Ændre transportvaner (f.eks. at bruge bilen mindre, cykle osv.)

7) 30 %: Skære ned på ferie

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.