Pas på: Det vrimler med fup-fotografer

Pedellen kan lige tage billederne til virksomhedens nyhedsbrev, og onkel Tom kan fotografere til brylluppet. Professionelle fotografer får mere og mere konkurrence fra amatører og privatpersoner, men kunden kan ende med at føle sig snydt. (Foto: Colourbox/Modelfoto)

Det kan være fristende at hyre en billig fotograf til brylluppet eller når billedet til hjemmesiden skal tages.

Forevigelsen af brylluppet, firmafesten eller familien koster.

Og det kan være fristende, at gå efter en billig fotograf. Men pas på, advarer brancheforeninger og forbrugerrådet.

Nettet flyder med stadig flere amatørfotografer, og ofte kan kunderne ikke gennemskue, om fotografen er professionel eller ej.

Det oplevede Martin Baun Christensen. Sidste år hyrede han en billig fotograf på nettet til at forevige sit bryllup. Parret endte med ikke at få et eneste brugbart billede, og brudebillederne måtte de tage om. Og de 5.000 kroner, de havde betalt, var tabt.

"Set i bakspejlet kan vi godt se, at der nok var en grund til, at det var så billigt. De fleste billeder var så pilskæve, at man blev søsyg af at kigge på dem. Vi blev simpelthen så kede af det, for det er jo en speciel dag, som man ikke bare kan gøre om," siger 28 -årige Martin Baun Christensen.

Fotograf sunket i jorden

Mange går bevidst uden om den professionelle fotograf til fordel for en billig amatør. Andre booker en amatør i den tro, at han er professionel. 'Fotograf' er nemlig ikke en beskyttet titel.

Og det er ikke altid, man kan stole på hjemmesiden. På nogle hjemmesider er billederne tyvstjålet fra andre fotografer.

Sådan lyder det fra flere fotografer og brancheforeninger, der presses på prisen af de mange billige amatørfotografer på nettet.

"Jeg kunne mærke det nærmest fra den ene dag til den anden, da finanskrisen ramte. Brudepar vil stadig have drømmebrylluppet, men er nødt til at spare et sted, så mange søger på nettet efter den billigste fotograf uden at overveje kvaliteten," siger Bo Nielsen, professionel fotograf gennem mere end 21 år.

Før finanskrisen fotograferede han cirka 25-30 brudepar om året. Efter krisens start faldt antallet til fem.

"Jeg kender mange kunder, der har fået en dårlig oplevelse med en billig fotograf. For eksempel en grædende kunde, der havde fået billeder fra sit bryllup i så dårlig kvalitet, at de var lige så små som pasfotos. Da hun ville klage til fotografen, var han som sunket i jorden," fortæller fotograf Bo Nielsen.

Svært at klage over grimme billeder

Forbrugerrådet Tænk og Forbrugerstyrelsen får årligt en håndfuld klager over fotografer.

Mens klager om antallet af billeder og leveringstid forholdsvis nemt afgøres, er det svært for kunden at få medhold i en klage, der går på billedernes kvalitet eller fotografens dygtighed.

"Der skal noget til, før man kan klage over billeder, bare fordi man ikke synes, de er gode nok, for det er jo i høj grad en subjektiv holdning. Det kan sammenlignes med en koncert: Du kan klage, hvis din siddeplads var lige bag en kæmpe pæl, men ikke over, at Madonna ikke sang så godt, som du forventede," siger Jakob Streenstrup, jurist ved Forbrugerrådet Tænk.

Det afgørende for, om kunden får medhold, er ikke, om fotografen er firmaregistreret eller ej, men om den kontrakt, der er lavet, er præcis nok, fortæller Henrik Sedenmark, chefkonsulent ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Men ved specielle begivenheder som bryllupper kan et medhold i en klage ofte ikke gøre op for kundens dårlige oplevelse. Det gælder derfor om at vælge den rigtige fotograf fra start.

"Bryllupsfotograferinger er en kategori for sig, fordi den type billeder ikke kan tages om, så set med forbrugerens øjne kan det gå ekstra galt," siger han.

Pedellen tager firmabillederne

Også mange små og mellemstore firmaer vælger at tage billederne til hjemmesiden eller nyhedsbrevet selv.

”Vi hører tit om virksomheder, der får en medarbejder til at tage virksomhedsportrætterne eller billederne til nyhedsbrevet i stedet for at hyre en professionel fotograf,” siger Bent Nygaard Larsen, foreningschef for Dansk Fotografisk Forening, der er brancheorganisation for professionelle fotografer.

Det bekræfter afdelingerne for professionelle fotografer og pressefotografer i Dansk Journalistforbund.

Årsagen skal ikke kun findes i finanskrisen. Den teknologiske udvikling har gjort fotoudstyr billigere, og mobiltelefoners kameraer er blevet markant bedre og mere udbredte de seneste par år.

Når Onkel Tom skuffer

Når 'fotograf' samtidig ikke er en beskyttet titel, kan enhver oprette en hjemmeside og for eksempel kalde sig bryllupsfotograf. Det gør et stigende antal hobbyfotografer, fortæller brancheforeningen.

Hobbyfotograferne har modsat de professionelle ikke udgifter til studie, professionelt udstyr, revisor og moms, og behøver ikke kunne leve af timelønnen. Derfor kan de tilbyde billig fotografering.

Mange kunder ender imidlertid med at fortryde, når de ser billederne, advarer Bent Nygaard Larsen.

”Mange henvender sig for at få billederne taget om. Folk er ved at opdage, at de billeder, lagermanden eller onkel Tom tager, ikke er gode nok. Så selvom tendensen er klart stigende, tror jeg, at vi har set toppen af den nu," siger han.

Hvis man har fotografi som sin levevej, er det ikke realistisk at konkurrere med de lave priser, lyder det fra foreningerne.

Derfor har mange fotografer været nødt til at tænke i andre produkter til kunderne, og gøre kunderne mere opmærksomme på den kvalitet og personlige stil, som en professionel kan levere.

Fotografforeningerne understreger, at der også findes dygtige amatørfotografer, men at det er problematisk, hvis kunder tror, de betaler for en professionel service uden det er tilfældet.