Danskerne bor i sundhedsghettoer
Danskerne med dårlig livsstil klumper sig sammen. Derfor dør københavnere og folk fra Lolland før alle andre.

Hvad har København, Sakskøbing og Bjergsted til fælles? Her dør borgerne tidligst.

Hvad har Gråsten, Sydals og Søllerød så til fælles? Her lever borgerne længst.

Uligheden i den danske folkesundhed vokser, og danske kommuner er ved at udvikle sig til sundhedsghettoer, hvor veluddannede med gode lønninger og en sund livsstil bor side om side, mens de lavtuddannede, der dokumenteret ryger mere, er mere overvægtige og motionerer mindre, er forvist til deres reservater.

»Forskellen i middellevetid er bundet op på, at nogle kommuner med deres billige boliger tiltrækker ressourcesvage danskere, der ikke lever det sundeste liv,« siger seniorforsker Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed.

Mange borgerne med en usund livsstil sender københavnerne hurtigst i graven. Her er middelelevetiden 73,5 år og landets laveste, mens de lever længst i Søllerød; 78,9 år.

Det viser en ny opgørelse over danskernes middellevetid fra Statens Institut for Folkesundhed.

I en by udelukkende beboet af rygere ville borgerne i snit dø 10 år før byen ved siden af, hvor der kun boede ikke-rygere.

»Det er alene livsstilen, der rykker. Det er ikke jordbundsforhold i kommunen, der afgør dødeligheden. Meget af forskellen er kunstigt skabt gennem flytninger. I nogle kommuner er folk helbredsmæssigt bedre stilede end andre. Uddannelse, indkomst og erhverv spiller en stor rolle for livsstilen. Især rygning, forkert kost, fedme og mangel på motion giver forskellen i middellevetid,« siger han.

På Als har de raske og rige klumpet sig sammen i Sydals Kommune, der har landets næstlængste levetid. De to andre kommuner på øen ligger ikke i top 10.

I top ti over den længste middellevetid er otte af kommunerne i Jylland, en enkelt på Fyn og så Søllerød.

Kommunerne med de korteste middellevetider ligger alle på Sjælland med København som den korteste. Fem af kommunerne med korte middellevetider ligger på Lolland.

»I 70?erne var Lolland ikke så ekstrem som nu. Deres gennemsnitslevealder er ikke steget så meget som resten af landets. En af forklaringerne kan være, at mange bistandsklienter fra København har bosat sig dernede på grund af de lave boligpriser,« siger Knud Juel.

Nyhedsavisen skrev for nyligt en historie om forskellen i danskernes gennemsnitsalder. Den historie var lavet på baggrund af gennemsnitsalderen ved død. Men de tal påvirkes for eksempelvis også af byens alderssammensætning, hvorfor disse tal er mere pålidelige, siger Statens Institut for Folkesundhed.

Her dør du tidligst:

København: 73,5 år

Sakskøbing: 73,5 år

Holeby: 73,9 år

Nakskov: 73,9 år

Bjergsted: 73,8 år

Her lever du længst:

Søllerød: 78,9 år

Sydals: 78,8 år

Gråsten: 78,6 år

Jelling: 78,4 år

Ølgod: 78,4 år