Dansk hold verdensmestre i fridykning
Én holdt vejret i over syv minutter, en anden dykkede 82 meter ned i havet, og alle tre danske deltagere svømmede 175 meter på en enkelt vejrtrækning. Det rakte til dansk guld ved VM i fridykning for hold.

Danmark vandt mandag eftermiddag verdensmesterskabet i en helt usædvanlig sportsgren, hvor blackouts og ud-af-kroppen-oplevelser kan være en del af dagligdagen.

VM i fridykning (dykning uden flaske) er netop afsluttet i Ægypten. Og det danske hold bestående af Stig Åvall Severinsen, Peter Pedersen og Henning Larsen vandt guld takket være en fejlfri indsats af alle tre dykkere.

»Vi er rigtigt glade. Det er meget stort det her. Det er kulminationen på seks års hårdt arbejde,« siger Peter Pedersen på telefonen fra Ægypten.

Først og fremmest sørgede alle tre danskere for at undgå strafpoint eller diskvalifikationer, som blandt andet gives for blackouts eller krampeture efter dykning. I fridykning skal man efter hvert dyk bestå en række øvelser for, at ens dyk kan blive godkendt. Ved at dykke konservativt, sørgede de danske dykkere for, at alle dyk blev godkendt uden strafpoint.

»Det gik helt efter planen. Igennem hele konkurrencen dykkede vi konservativt. Det vil sige, at vi kun dykkede 90 procent af det, vi kan,« siger Peter Pedersen.

Hold-VM i fridykning består af tre discipliner. Første disciplin er dybdedykning, hvor det gælder om at komme så langt ned i havet som muligt uden brug af iltflasker. Det er den mest ekstreme form for fridykning, fordi tryk gør dybdedykning svært. Og løber man tør for luft, er der langt til overfladen.

Det er Peter Pedersens speciale, og han blev bedste dansker med et dyk på 82 meter. Østrigeren Herbert Nitch nåede dog et stykke dybere, da han satte verdensrekord med et dyk på 111 meter.

Danskernes tre dyk rakte til en samlet fjerdeplads.

Anden disciplin var statisk. Det vil sige, at det ganske enkelt gælder om at holde vejret længst muligt under vand. Stig Åvall Severinsen blev bedste dansker, da han holdt vejret syv minutter og 15 sekunder. Alle tre danskere kom over seks minutter og rykkede op på en samlet andenplads.

Tredje disciplin, længdedykning med finne, foregår i et bassin. Danskerne er blandt verdens bedste i netop denne disciplin, og startede derfor sidst. Da de nærmeste konkurrenter ikke dykkede langt nok til at kunne true danskerne, vidste de, at de blot skulle dykke 160 meter hver for at sikre guldet, selvom alle tre danskere på et optimalt dyk kan komme over 200 meter. De dykkede 175 meter hver for at være på den sikre side. Og så var guldet hjemme.