DANMARK ER EUROPAMESTRE!
Sådan ser en vinder ud. Anders Eggert jubler efter en fornem præstation i guldfinalen ved EM i herrehåndbold. Foto: Lars Poulsen / POLFOTO
Så kom Danmarks første overbevisende kamp ved mesterskabet. Og det var kampen om guldet.

Danmark er europamestre i herrehåndbold. Og før første gange i turneringen var vi faktisk foran fra første til sidste fløjt.

Der var nemlig tale om en overraskende god start af danskerne. Serberne gav bolden op, men Danmark kom efter nogle fine forsvarsaktioner på 2-0. Første mål var i øvrigt en klassisk Mikkel Hansen-forretning med fuld forrentning - langskud med ekstrakraft.

Serberne brændte og virkede faktisk nervøse for hjemmepublikummets lune, der godt kan blive ondt. Samtidig startede Niklas Landin aldeles fornuftigt med flere dobbeltredninger.

Men så kom Stanic i gang; Serbiens frygtindgydende målmand, der måske er denne turnerings bedste foran netmaskerne.

Et par gode redninger og så kom serberne med igen, men Danmark bevarede dog hele tiden en smal føring. Det er faktisk nærmest første gang i turneringen, at vi ikke har startet en kamp på badeboldniveau.

Danmark høstede efter et kvarter første udvisning. Det var Henrik Toft, som slog en serber i brystet. Det kunne være blevet dyrt, men vi tabte blot undertalssituationen med et enkelt mål.

Fuldtallig igen klang Skræp aka Mikkel Hansen. Et hopskud med kanonkuglefart senere og Danmark var atter foran med to mål. 6-4.

Hans Lindberg var efter 20 minutter ikke kommet i gang. De to første forsøg gik ikke i mål, og i det hele taget havde danskerne vanskeligt ved at skyde sig ind bag Stanic.

Undtagen altså Mikkel Hansen og Anders Eggert; førstnævnte fyrede som sagt bare kanonen af, mens lille Eggert udviste enorm energi og hoppede nærmest bolden i mål.

Serberne havde kort før pausefløjtet endnu ikke fundet en kur mod Mikkel Hansens langskud. Modsat spaniernes absurd offensive forsvar stod serberne mere kompakt. Derfor kom de ikke frem til Mikkel Hansen, og med hans skudstyrke behøver han dårligt komme i nærheden af tremeterlinjen for at kanonere den i kassen. Det gjorde han så på tre ud af sine første fire forsøg.

Ved 9-7 kort inden pausen havde Danmark chancen for at gå til thé med tre måls forspring. Men spillerne kludrede i det, og i stedet fik Serbien en friløber. Som de dog brændte.

I anden halvleg var Danmark lige ved at løbe fra Serbien i begyndelsen. Vi var foran med 11-7, kunne være kommet yderligere foran, hjemmeholdet var stresset og presset, men så brændte Lars Christiansen et par stykker, Danmark begik tekniske fejl, vi fik en udvisning, fik dommerne en smule imod os og så stod der pludselig blot 11-10. Mens vi var reduceret med en markspiller, da Lasse Svan var blevet forvist i to minutter.

Med en lettere slidt sportskliché bølgede det frem og tilbage. Vi var foran med tre, så med to, så med tre igen. Men hver gang det hele gik lidt i stå, bankede Mikkel Hansen den af sted. I mål.

Heksekedlen i Serbien fra i går var reduceret til en dog velblussende gruekedel. Altså masser af stemning, men ikke rendyrket ond stemning.

Danmarks bedste i denne signaturs øjne hed efter trefjerdele af kampen Landin til efternavn. En redningsprocent på 56 og en skrækindjagende udstråling, der skræmte serberne i flere tilfælde, var i den grad medvirkende til at holde vores damp oppe.

Bedst som det gik allerbedst, og vi var foran 16-12, fik Landin én i smasken. Med over 100 km/t. Næsen blødte og øjnene cyklede rundt i hovedet på ham. Men målvogteren rystede bare på hovedet, da dommerne tilså ham og spurgte, om han ville ud.

Dommertække var der i øvrigt ikke meget af i denne kamp set med danske øjne. Til gengæld var serberne med godt 10 minutter igen nu tydeligt nervøse.

Efter dansk undertal kom hjemmeholdet dog på 16-13, så klumrede vi i det, gav bolden væk, og så stod der pludselig 16-14.

Straffekast til serberne. 16-15. Nerver. Og nu var de danske. Samt højspændte. Igen blev det så en Hansen. Kanonkugle nummer mange sendt af sted. 17-15.

Ved mange af Landins redninger var de danske spillere ganske enkelt for lang tid om at få fingre i returbolden. Det formåede serberne at udnytte mange gange i kampen og også her. 17-16.

Så blev det ekstra nervøst. Men selvom forspringet skrumpede til ét mål, holdt danskerne hovederne mindst varme af de to hold. Og kampens absolutte markstjerne, Mikkel Hansen, spadserede bolden i mål til 21-18 få sekunder før tid. Serbien reducerede til 21-19, men hvad gjorde det?

Ikke nogen særlig god kamp, men dansk guld og direkte adgang til OL i 2014.