Administration 

Cypern: Mage til krise er aldrig set før

E.C.B.s hovedkvarter i Tyskland. (Foto: CC BY via flickr.com UggBoy-UggGirl)

Cyprioterne kan hæve 100 euro om dagen. Oligarkerne kan ikke få fat i deres penge. EU har ændret spillereglerne for et kriseramt land.

Nedfaldet fra krisen omkring Cyperns økonomi rammer vidt og bredt. Udover den historisk skrappe fallit-krise i selve landet påvirkes både politiske og finansielle institutioner på forskellig vis. Især Rusland er involveret.

Kursen på euro’en dratter nedad og ligger på sit laveste overfor dollaren i fire måneder. At der overhovedet kunne skabes en hjælpepakke for Cypern, der bryder imod principperne for nødhjælp til uansvarlige banker, skaber uro. Der bliver grebet ind overfor ikke-forsikrede indestående.

Alle ledere i Europa har mægtigt travlt med at forsikre, at løsningen for Cypern på ingen måde er en ny politik fra EU’s side, men et helt usædvanligt og enestående indgreb, skriver Guardian. Internationale investorer har været nervøse over deres indestående i andre europæiske banker.

Kriserne for Italien, Spanien, Portugal, Grækenland og Irland maner til forsigtighed blandt investorer. Det er svært at forestille sig, at fremtidige kriser af denne art ikke vil have skrappere lokale omkostninger i form af selvfinansiering som denne, mener New York Times.

Cypern

Cyperns banker åbner først torsdag, og ingen kan sikkert forudsige, om det kommer til at gå stille for sig. Trods alt er de små investorer med under 100.000 euro sikrede, men stoler de nu også på løfterne?

Lige nu er der lagt loft på 100 euro over de beløb, man han hæve. Landet er gået over til kontant-økonomi.

Krisen i Cypern formodes nu at have fundet sin udvej. EU og andre garanterer 10 milliarder euro til genopbygning af landets finanser, mod at politikerne selv finder 5,8 milliarder euro. Den endelige løsning blev det store “bankrøveri,” som nogle kalder det.

Cyperns særlige problemer opstod, da skattely-økonomi blev kombineret med dårlige investeringer i kriseramte Grækenland og en bolig-boble.

Skattely

Småpenge som 100 euro hjælper hverken russiske oligarker eller mafia-revisorer. Krisen kaster et uvelkomment skarp lys på en global industri af skattely, der hjælper rige, kriminelle og firmaer til at undgå at betale skat i deres hjemlande.

Den græske finanskrise ramte Cypern som en hammer (CC BY flickr quapan).

Cypern har levet som en af verdens skattely med beholdninger i bankerne, der udgør mere end 7 gange landets nationalprodukt, selv om medlemsskabet af EU polerede landets image noget.

Det tyske efterretningsvæsen har beskyldt Cypern for at fortsætte sine aktiviteter med at formidle hvidvask af illegale formuer, skriverthelocal.dk.

Landet følger EU-reglerne, men det er urimeligt let for russiske oligarker at få statsborgerskab i landet. Hele 80 af disse har på den måde skaffet sig adgang til EU-systemet.

Global industri

Den globale sektor med skattely er særdeles kriminaliseret og tjener sine penge på uigennemsigtighed og hemmeligheder. Et skattely tager sig kun betalt med ganske få procent.

Der er i verden 50-60 lande, der tjener på andres finansielle fiksfakserier, anslår MSNBC med kilder i Svejts. Et mere kendt er Cayman Islands. Få er bevidste om, at også Letland, Luxembourg og Holland anses for skattely.

Resultatet er forstået; nemlig at de rigeste i alle samfund har mulighed for og i vid udstrækning benytter sig af skattefrihed og overlader skattebetalinger til de mindst velhavende.

I tilfældet USA, hvor der modsat Rusland er beregninger på den slags, anslås tabet i skat til 150 milliarder dollars om året.

Advokater på banen

Følgen af det store “bankrøveri” imod ikke-forsikrede indestående i cypriotiske banker kan meget vel blive et internationalt søgsmål, der kan tage mange år at løse. Lige nu konsulterer en del russiske rigmænd og virksomheder deres advokater, skriver Reuters.

Spørgsmålet er, at Cypern overhovedet har ret til at snuppe formuer ud af bankbeholdninger eller om EU kan gøres ansvarlig for eksproprieringen (der er mere erstatning at hente der). I hvert fald er den første storbank lukket og pengene bragt “ud af syne”, hvilket gør den vanskelig at sagsøge.

Nu skal det tilføjes, at der ikke bliver tale om en ekspropriering i klassisk forstand. Cypern erstatter pengene med aktier i en ny bank, der i princippet en dag kan blive profitabel og en “god investering”.

Mange penge

Pengesummerne, der ikke var forsikret pga. af deres størrelse på over 100.000 euro, formodes at være på omkring 19 milliarder euro. For nogle kontoholdere drejer tabet sig om op til 40 procent af deres beholdninger. Den russiske statsejede bank, VTB Group, er den allermest eksponerede.

Et problem for nogle af indskyderne er, at deres midler er “ukendte” for deres hjemlandes skattemyndigheder. I det juridske bagland er det nu et problem for pengenes ejere, at Rusland og Cypern aldrig rigtigt fik ratificeret deres gensidige traktat om investeringer.

Så nu bliver spørgsmålet for nogle, om deres virksomheder, etableret i skattely som British Virgin Islands, Jersey eller Cayman Islands er beskyttet af traktater og internationale aftaler til beskyttelse af investeringer.

Hoveder ruller

Chefen for Cyperns største bank, Bank of Cyprus, er trådt tilbage i protest torsdag, fordi de brutale politikere fra EU og finansfolkene i Valutafonden og E.C.B. (Den Europæiske Centralbank) er gået over hans hoved, bag hans og bestyrelsens rygge, holdt ham uvidende og har solgt dele af banken og angrebet indskyderne.

Antreas Artemis er næppe uskyldig i miseren, og han bliver indtil videre erstattet af en statholder i form af en respekteret lokal forretningsmand, Dinos Christofides, skriver New York Times. Det forventes, at sunde indskud fra andre nødstedte banker, vil blive overført til denne bank, før de lægges i graven.

Piraeus Bank of Greece har købt græske aktiviteter ejet af flere cypriotiske finanshuse for 524 millioner euro. Indestående i disse græske banker bliver ikke berørt af indgrebene i Cypern. På den måde bliver de græske banker sikret imod krisen.

Gas-forekomsterne

I spil under forhandlinger har været Cyperns konstaterede rige gas-forekomster, der endnu ikke er udvundet. Topledere fra øriget har rejst frem og tilbage til Rusland for at forhandle med den statsejede gigant Gazprom, forklarer CS Monitor.

Ubekræftede rapporter beskriver, at Gazprom var parat til at at komme op med mange milliarder euro og mod gavmilde gas-rettigheder overbyde EU-kommissionen, Tyskland, E.C.B. og Valutafonden.

Cypern valgte at gå EU-vejen snarere end Gazprom-løsningen. Selv om gas ikke står i den vedtagne løsning, spiller landets fremtidige indtægter naturligvis ind i analysen af krisens afslutning på længere sigt.

Rusland

Men den russisske stat er ikke helt ude af billedet i forbindelse med løsningen for Cypern. I 2011 gav Rusland cyprioterne et lån på 2,5 milliarder euro for at hjælpe dem ud af krisen. Det lån kræver Vladimir Putin nu genforhandlet, skriver Reuters.

Rusland er imod sine borgeres systematiske brug af skattely. Putin havde sågar emnet med i sin åbningtale for parlamentet og er måske parat til at sænke renten, reducere det skyldige beløb  og forlænge løbetiden.

Premierminister Dmitry Medvedev har været særdeles kritisk over planerne om at “røve” penge fra russiske konti. Han udtrykte det grafisk: Tyverierne fortsætter af det, der allerede er stjålet.”

Cypern er den største kilde for direkte investeringer i Rusland. De fleste af pengene er i virkeligheden russiske indskud på kypriotiske konti, der returneres som investeringer i firmaer og handel.

Det er den sædvanlige rutine for at hvidvaske penge, undgå skat og få særlige privilegier økonomisk. Landene har en gavmild aftale om dobbeltbeskatning.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Magnus Heunicke på et pressemøde
BREAKING

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på