Cuba frygter store ødelæggelser efter Irma
Et blik på aftenhimlen forud for orkanen Irmas ankomst i den cubanske by Caibarien fredag aften. Foto: Alexandre Meneghini/Reuters
Omkring en million mennesker langs Cubas nordlige kystregioner har forladt deres huse, inden Irma rammer.

Orkanen Irma pustede sig op og blev en kategori 5 storm, da den natten til lørdag rasede hen over Cuba. Men ud på morgenen havde den dæmpet sig en smule og blev til en kategori 4 storm på sin vej mod Florida.

Den fejer dog stadig hen over det centrale Cuba med vindstød op til 249 kilometer i timen, oplyser det amerikanske orkancenter.

Myndighederne i Cuba frygter, at Irma vil forårsage enorme ødelæggelser langs de nordlige kystregioner.

- Der er meget kraftige vindstød. Styrtregn kommer og går, og lyset er gået ud, fortæller Anaida Gonzalez, en pensioneret sygeplejerske i Camagüey-provinsen.

Irma ramte ved 5-tiden lørdag morgen dansk tid Camagüey i det centrale Cuba med vindstød på op mod 260 kilometer i timen, oplyser USA's orkancenter.

Omkring en million mennesker har forladt deres huse og overnatter hos familiemedlemmer eller på herberger i mere sikre områder.

Langs med Cubas nordlige kyst er der sket ødelæggelser, der minder om de kaotiske scener, som andre dele af Caribien har oplevet i de seneste dage.

Cubansk tv viser billeder af høje bølger, faretruende sorte skyer, massive regnskyl, bøjede palmetræer og væltede elmaster.

Irma ventes at forårsage oversvømmelser på op til tre meter i dele af Cuba, inden den søndag morgen sætter kursen mod Florida.

Internationalt Røde Kors siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at 1,2 millioner mennesker i Caribien er berørt af orkanen. Det tal kan i værste fald stige til 26 millioner.

Analysefirmaet Enki Research har regnet sig frem til, at de samlede ødelæggelser kan løbe op i mere end 120 milliarder dollar (740 milliarder kroner), skriver AFP.

/ritzau/Reuters