Cecilie syg efter HPV-vaccine: Måtte låne 38.000 kroner til huslejen

Arbejdsliv
Cecilie Tolstrup har hjerteproblemer, maveproblemer, konstant træthed og en række andre problemer. Men intet af det giver en diagnose, som Jobcenteret vil acceptere som grund til sygemelding (Foto: Foto: Privat)

Cecilie Tolstrup har været syg, siden hun fik HPV-vaccination for to år siden. Men hun har ingen diagnose, så hun kan ikke få sygedagpenge.

26-årige Cecilie Tolstrup har en lægeerklæring på, at hun er 100 procent uarbejdsdygtig.

Alligevel er hun raskmeldt og aktivt jobsøgende, for ellers kan hun ikke betale sin husleje.

- Der er ikke noget jeg hellere vil end at få mit helbred tilbage og føle mig nyttig igen. Jeg håber snart kommunen og min a-kasse vil give mig ro og plads til det, og at der snart er nogen i Danmark, som tager ansvar for denne her HPV-vaccine og de alvorlige bivirkninger, siger hun.

Hun har opgivet at sygemelde sig, efter hun fra april til august ingen indtægt havde. Årsag: Kommunen og Ankestyrelsen ikke vil anerkende, at hun er syg på grund af skader efter sin HPV-vaccination for snart tre år siden.

- De kan se til møderne på jobcentret i Københavns Kommune, at jeg ikke har det godt, og de spørger mig, om det er influenza, og roser mig endda for at møde op trods min tilstand. Men samtidig siger de, at det er op til Ydelsesservice at vurdere mit helbred. HPV-vaccinen er blevet et tabu at nævne, hvis man vil tages seriøst, siger Cecilie Tolstrup.

Hun har måtte låne 38.000 kroner hen over sommeren for at betale husleje i de mange måneder, hun stod uden penge. I august ved hun ved at miste sin lejlighed.

- Jeg tror, de har svært ved at forholde sig til, at jeg bare er et menneske og ikke en statistik på deres PC-skærm. Jeg tror, de tror, at jeg er ude efter at få nogle ydelser, jeg ikke er berettiget til, siger Cecilie Tolstrup.

Troede hun var nervøs før bilsyn

Hendes lægeerklæring fortæller ellers omhyggeligt hendes situation.

Om hendes hjerte, som slår for hurtigt, så hun har en hvilepuls på op til 120 og ikke kan sove. Noget hun går til undersøgelser for. Om rystelser, føleforstyrrelser og træthed og en række andre gener, som også er typiske for de kvinder, der oplever HPV-bivirkninger. Om lægeundersøgelser af hjertet og maven og udredning for betændelse i nervecentralen i hjernen.

Hun har netop får diagnosen POTS, som en forstyrrelser i hjerterytmen. Hun er også med i en mindre forskningsgruppe på Frederiksberg Hospital, hvor man samler erfaringer sammen for at udarbejde en mere præcis behandlingsplan. Resultaterne fra den skal hjælpe andre HPV-piger videre i deres forløb.

Men samlet set giver det ingen diagnose, som Jobcentret kan acceptere som grund til sygemelding.

Cecilie Tolstrup fik sin første vaccine ud af tre i november 2012 og blev allerede dengang svimmel og dårlig, men forklarede det med, at hun var på vej til syn med sin bil.

- Jeg interesserer mig for biler, så jeg troede bare, jeg var nervøs for at min bil skulle dumpe syn. Men efter den næste vaccination blev det værre, og jeg mistede mit arbejde. Efter den tredje vaccine i august 2013 blev jeg alvorligt syg. Allerede dengang blev mine bivirkninger indberettet, siger Cecilie Tolstrup.

Tabte 16 kilo på halvanden måned

Før vaccinationen havde hun været i Beredskabskorpset. Efterfølgende startede hun i job som køkkenmedhjælper. Men det første halvandet år med vaccinationen sov hun 20 timer i døgnet.

- Jeg mistede mit job, fordi jeg ikke kunne vågne ved alarmen. Min familie blev nødt til at komme og ruske mig vågen, siger hun.

Derefter fulgte en lang række andre sygdomme.

Sidste efterår fik Cecilie Tolstrup så alvorlige tarmproblemer, at hun tabte 16 kilo på seks uger. Hun var slank i forvejen, så det bragte hendes BMI ned på under 15. Hun kom på hospitalet og blev undersøgt for tarmkræft. Men det var heller ikke det.

- Jeg var ved at dø. Min læge mente, at jeg havde mavevirus, spiseforstyrrelse eller psykisk syg. Det var først, da jeg mistede følingen i mine ben, at der blev lyttet til mig. Efter den tur er der mange ting, der virker ligegyldige. Bare det at være i live er vigtigt.

Mens hun lå på hospitalet, mistede hun retten til sygedagpenge og kommunen raskmeldte hende. Oveni fik hun besked på at betale 4000 kroner tilbage, som kommunen mente hun havde fået uretmæssigt.

Hun klagede til Ankestyrelsen.

- Jeg skulle skrive min forklaring til sagen, men jeg have ikke en computer på hospitalet, så jeg måtte skrive det i hånden med hjælp fra min mor. Men den sag vandt jeg, siger hun.

I april mødte hun igen problemer, da Cecilie Tolstrup blev opereret på Rigshospitalet for svære celleforandringer, hvor hun søgte om sygedagpenge.

Men der var ingen hjælp at hente, og Cecilie Tolstrup blev nødt til at starte i arbejde for at betale sin husleje. Konsekvensen blev kraftig blødning fra operationssåret og en tur på akutmodtagelsen på grund af hjerteproblemer.

Jeg har aldrig modtaget ydelser nogen steder fra, inden jeg blev syg af HPV-vaccinen og jeg går fortsat til flere undersøgelser hver uge, men jeg er fortsat aktivjobsøgende, siger hun.

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko