Catalonien: Spanien har suspenderet vores selvstyre

Carles Puigdemont, der er regeringschef for Catalonien, anklager onsdag den spanske regering for at "de facto suspendere Cataloniens selvstyre".
Carles Puigdemont, der er regeringschef for Catalonien, anklager onsdag den spanske regering for at "de facto suspendere Cataloniens selvstyre". Foto: Josep Lago/AFP

Spaniens regering har sat Cataloniens selvstyre ude af kraft.

Sådan lyder beskyldningen fra regeringschefen for den regionale regering i Catalonien, Carles Puigdemont, på et pressemøde.

- I disse timer har den spanske stat de facto suspenderet Cataloniens selvstyre, siger han.

Pressemødet var indkaldt, efter at 12 catalonske politikere og medlemmer af administration ifølge den regionale regering blev anholdt under ransagninger af regeringskontorer tidligt onsdag morgen.

Blandt de anholdte er en højtstående politiker med titlen juniorminister fra det regionale skatteministerium.

Det står ikke klart, hvad de anholdte er sigtet for.

Aktionerne fandt sted halvanden uge inden en folkeafstemning 1. oktober om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Og den spanske regering har advaret om, at embedsmænd eller politikere, som bidrager til afholdelsen af afstemningen, kan blive sigtet for lovovertrædelser.

Cataloniens regering og den spanske regering er nemlig i åben konflikt om afstemningen.

Den er blevet erklæret ulovlig af en forfatningsdomstol i Spanien. Ikke desto mindre insisterer den catalonske regering på, at den gennemføres.

- Regeringen i Catalonien er blevet udsat for en koordineret aggression af den spanske regering og dens indenrigsministeriums politistyrker, siger Carles Puigdemont.

- Formålet er at forhindre cataloniere i frit og fredeligt at udøve deres demokrati 1. oktober og suspendere den regionale regerings aktiviteter.

Catalonien har sit eget parlament, der sammensætter regionens regering.

Flere gange under pressemødet nævnte Carles Puigdemont, at regeringen i Catalonien henter sin "demokratiske legitimitet" fra parlamentet.

Det siddende parlament blev valgt i september 2015.

Her stemte over 47 procent af vælgerne på partier, der støtter Cataloniens løsrivelse, og valget blev betragtet som en slags uofficiel afstemning om uafhængighed.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.