Carl-Mar Møller var medlem af Scientology

Danmark
Carl-Mar Møller er uddannet terapeut hos Scientology, men i dag bruger han aldrig sektens løgnedetektor
Af Silke Bock og Anne Pihl Rasmussen

Terapeuten Carl-Mar Møller viser gerne resterne af sin fortid i Scientology frem: En lille trækasse med en strømmåler koblet sammen med to metaldåser – et såkaldt E-meter. Det er en slags løgnedetektor, som ikke bare måler løgne, men alle slagsfølelser.

- E-meteret virker. Det afslører, hvor klienten har noget i klemme. Terapi hos Scientology er langsom, men okay til at bearbejde sorg over noget helt konkret. Organisationen er til gengæld rådden, fanatisk og for svage sjæle, siger Carl-Mar Møller.

I slutningen af 1970 erne gik han til terapi hos Scientology og blev selv uddannet scientology-terapeut – en såkaldt auditor.

En langsom metode

Han stiller lidt på knapperne og kigger på apparatets speedometer-lignende måler.

Overfor ham sidder en kvinde med lukkede øjne. Hun har en metaldåse i hver hånd, og E-meteret sender en svag strøm på 3,6 volt igennem hende.

- Hvordan har du det med din kæreste? spørger Carl-Mar Møller, og nålen ryger i en blød bue mod højre, fordi kroppens egen elektricitet ændrer sig.

Hver gang han spørger til noget, hvor hun har følelser i klemme, svinger nålen.

- Man stiller hundrede spørgsmål, og noterer, hvor meget nålen svinger. Bagefter begynder man at spørge mere til de steder, hvor nålen svinger mest. Et dødsfald for eksempel. Personen fortæller historien igen og igen. Til sidst er sorgen grædt og snakket ud. Det er en langsom metode, siger Carl-Mar Møller.

Selv brugte han E-meteret i begyndelsen af sin terapeutkarriere, men han oplevede hurtigt at det havde sin begrænsning.

- Vrede kan som hovedregel ikke tales ud. I hvert fald kommer det til at tage ufattelig lang tid og koste enormt mange penge, siger Carl-Mar Møller, som forlængst har kastet sig over andre terapiuddannelser og sammensat sin helt egen metode.

Færdig med Scientology

I det øjeblik Carl-Mar Møller var færdiguddannet, var han nemlig også færdig med Scientology.

- De lærer folk, at verden er ond og samfundet dårligt. Scientologerne er derimod gode, og sådan isolerer man svage mennesker. Scientology er for tøsedrenge, som har brug for at få at vide, hvad der er rigtigt og forkert, siger Carl-Mar Møller.

Terapidelen hos Scientology kaldes Dianetik. Det mere åndelige kaldes Scientology, men i praksis føles de to ting ad. Mens man i starten sidder med E-meteret og fortæller om sit liv, sidder man senere og taler ud om tidligere liv foran samme E-meter.

- Scientology har lært mig en fin spørgeteknik, og jeg bruger nok rester af den stadigvæk, siger Carl-Mar Møller, før han stiller E-meteret tilbage på plads.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet