Nyt forslag: Arbejdsløse skal reparere affald

Kommunerne skal få mulighed for at bruge ledige i socialøkonomiske virksomheder, der reparerer affald, mener Dansk Affaldsforening. Det vil gavne miljøet at genbruge affaldet og samtidig hjælpe borgere tættere på arbejdsmarkedet, vurderer direktøren.
Det vil både komme samfundet, miljøet og de ledige til gode, hvis man kan få gang i reparation og genbrug af 'skrald', mener Jacob Hartvig Simonsen.
Det vil både komme samfundet, miljøet og de ledige til gode, hvis man kan få gang i reparation og genbrug af 'skrald', mener Jacob Hartvig Simonsen. Foto: Presse/Dansk Affaldsforening

Alt for meget smides på genbrugspladsen, uden at det nødvendigvis er over sidste salgsdato. Med enkle reparationer kan elektronik, cykler, tøj, møbler og meget andet repareres og bruges igen, når danskerne smider det ud. Det mener man i hvert fald hos Dansk Affaldsforening.

Ifølge dem vil det komme miljøet til gode at genanvende affald, og hvis man samtidig får arbejdsløse borgere til at udføre reparationerne, har man en samfundsmæssig 'win-win'. Det fortæller direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

- Vi kan få nogle ting og sager i omløb igen, og dermed spare en masse ressourcer og miljøet for en lang række belastninger. Det koster rigtig meget for miljøet at lave et nyt produkt. Kan vi reparere og genbruge affaldet, så det holder længere, vil det mindske miljøforbruget, siger Jacob Hartvig Simonsen til Avisen.dk.

Opgaven med at vække affaldet til live igen kan passende udføres af ledige langt fra arbejdsmarkedet. På den måde kan man hjælpe borgere med igen at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, mener Jacob Hartvig Simonsen.

- Det, dem der har svært ved at få fat i arbejdsmarkedet, ønsker sig allermest, er et arbejde. Det vil give dem noget at stå op til og lader dem samtidig få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, siger han.

En vej til arbejde eller uddannelse

Spørgsmålet er bare, om det vil komme arbejdsløse til gode at reparere gamle ting? Jacob Hartvig Simonsen mener, at det vil forstærke den ledige at have et arbejde.

- Det kan være nogle bliver rigtig dygtige til at reparere, og kan bruge de kompetencer til at komme videre og få et job. Det kan også være nogle får øjnene op for en ny uddannelse, siger han.

Han påpeger, at det langt hen ad vejen vil være simple reparationer, der skal udføres. Dog kan der også være tale om mere krævende reparationer, hvorfor der skal være plads til sidemandsoplæring og optræning, inden arbejdet påbegyndes.

Ideen udspringer af et lignende tiltag i Belgien, hvor man har etableret De Kringwinkel. En non-profit virksomhed, hvor borgere med svært ved at komme på arbejdsmarkedet reparer alle mulige produkter. De bliver testet grundigt og solgt videre med garanti. I Belgien udviklede forsøget sig fra at omfatte ledige borgere i fattige kvarterer til i dag at have over 100 butikker med 5.000 ansatte.

Det potentiale er også er til stede i Danmark, mener Jacob Hartvig Simonsen.

- Det er med misundelse, at vi kigger på det, de har fået op og stå i Belgien. Det her er en win-win for miljøet og for borgere på kanten, der får en mulighed for igen at få fat. Det skulle gerne være noget, der kom folk til gode, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.