Borgernes opgør med forhadte regler: Afskaf virksomhedspraktik og nyttejob!

Der skal ryddes op i de mange regler, der omgiver de ledige, bebuder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der har modtaget 445 forslag til forenklinger. Blandt andet at flytte samtaler fra jobcentret til a-kassen. (Foto: Foto: Michael Bothager/Scanpix)

445 forslag til forenklinger i beskæftigelsespolitikken er landet på beskæftigelsesministerens bord. Står det til de borgerne, er tiden inde til et opgør med virksomhedspraktik og løntilskudsjob.

Afskaf virksomhedspraktik og nyttejob. Begræns de mange samtaler. Og flyt samtalerne fra jobcentret til a-kassen.

Sådan lyder nogle af de forslag, som borgere mener, er nødvendige, hvis der skal ryddes op i den vildtvoksende regeljungle, der i dag omgiver de ledige.

Forslagene er landet på beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) bord, efter at han i april opfordrede kommuner, organisationer, a-kasser og borgere til at komme med konkrete ideer til en forenkling af lovgivningen.

De 445 indkomne forslag er nu blevet samlet og opdelt i temaer. 72 forslag kommer fra borgere, der håber, at de kan inspirere ministeren i det videre arbejde. Står det til borgerne, er tiden inde til et opgør med virksomhedspraktik og løntilskudsjob.

'Afskaf tilbud om virksomhedspraktik til borgere, som allerede har erhvervserfaring', lyder et borgerforslag. 

'Indskærp lovgivningen, så det sikres yderligere, at virksomheder ikke udnytter ledige som gratis arbejdskraft', lyder et andet forslag. 

Forslagene begrundes med, at nogle virksomheder 'udnytter ledige uden hensigt om at ansætte i ordinære stillinger'.

Borgerne er også optagede, at at der ikke skal være samme krav om samtaler for ledige, som er jobparate, og ledige, som har brug for en ekstra indsats.

Alle skal have ret til psykologtilbud og en koordinerende sagsbehandler, lyder andre forslag. Borgerne begrunder disse ideer med, at den hidtidige indsats, som de har erfaringer med, ikke har ført til succes. 

Forslagene fra kommunerne handler om færre krav til, hvordan indsatsen over for de ledige skal tilrettelægges. Kommunerne ønsker for eksempel større frihed til selv at tilrettelægge, hvor mange samtaler, de ledige skal indkaldes til. 

Ifølge beskæftigelsesministeren er der behov for et 'frontalangreb' på den gældende lovgivning, men hvilke ideer han nu vil arbejde videre med, vil han endnu ikke konkretisere: 

- Nu vil jeg se på forslagene fra rapporten og de øvrige forslag, jeg har modtaget, og så vil regeringen komme med et endeligt udspil senere, siger Troels Lund Poulsen.

Forventningen er, at udspillet kommer inden for to uger. 

- Det er helt afgørende, at vi har en lovgivning, som hjælper borgerne med at komme i job og ikke lægger unødige forhindringer i vejen. Jeg er meget optaget af, at vi får gjort livet lettere for kommunerne, så de bruger mindre tid på bureaukrati og mere tid på at hjælpe folk i arbejde, siger Troels Lund Poulsen.