Administration 

Blogger: Hvor er respekten for lønmodtagernes liv?

Det er blevet et vilkår, at man risikerer at blive slået ihjel på sit arbejde. Også selv om man ikke er professionel soldat. Det værste er, at der er sket et normskred, så det accepteres.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

Det er blevet et vilkår, at man risikerer at blive slået ihjel på sit arbejde. Også selv om man ikke er professionel soldat. Det værste er, at der er sket et normskred, så det accepteres.

546 gange sidste år slog Arbejdstilsynet ned på, at ansatte havde usundt mange opgaver og var tidspressede. Det er rekord. Særligt socialrådgivere, skolelærere, pædagoger og hospitalsansatte er ramt. Brutaliseringen af arbejdsmiljøet er så konkret at det koster menneskeliv.

Så sent som i dag har de ansatte fra bostedet Lindegården i følge TV2 Lorry valgt at nedlægge arbejdet i protest mod arbejdsforhold, der indebærer en meget kontant risiko for at blive slået ihjel.

Det er ikke kun i den offentlige sektor, at respekten for menneskeliv er en by i Rusland. Siemens Wind Power i Brande er det nyeste eksempel på, at profit står over medarbejdernes ”liv, ære og velfærd”. 

Dommen fra Arbejdstilsynet siger klart og tydeligt:

Siemens Wind Power brød loven i ond tro. Vindmøllegiganten fortsatte nemlig med at sprøjte med farligt kemisk stof, efter at virksomheden vidste, at det var ulovligt.

Det er arbejdsgiverlogik i 2016 at bryde arbejdsmiljøloven i ond tro. Både i den offentlige og private sektor.

For hvordan ville man ellers kunne forklare, at mindst 64 ansatte hos Siemens Wind Power i Brande er blevet syge af deres arbejde med de kemiske stoffer epoxy og isocyanater. Hvordan vil man ellers kunne forklare, at sygefraværet er i top, og arbejdsmiljøet er i bund i den offentlige sektor, uanset hvilken faggruppe, vi taler om? Hvordan vil man ellers kunne forklare fem drab på medarbejdere på fire år på landets socialpsykiatriske bosteder.

Det kan kun forklares, ved at der er sket et normskred blandt landets arbejdsgivere, hvor der lades hån om arbejdsmiljøloven, arbejdstilsynet og arbejdsmiljøorganisationen, og hvor der udvises foragt for menneskeliv.

Der er skimmelsvamp i fundamentet

Tilstandsrapporten for det danske arbejdsmarked er, at der er skimmelsvamp i fundamentet. Uden at blinke vil jeg påstå, at situationen nærmer sig tiden før 1873, hvor Danmark fik sin første arbejderbeskyttelseslov, Fabriksloven.

Spørgsmålet om sikkerhed og arbejdsmiljø har siden 1837 været kilde til talrige interessekonflikter mellem arbejdsgivere, lønmodtagere, politikere og sagkundskab. Lovgivning og andre arbejdsmiljøtiltag har konstant været genstand for politisk-ideologiske opgør, samtidig med at viden, handling og forbyggende indsats mod arbejdsbetingede sygdomme og arbejdsulykker er kommet til at stå i skærende kontrast til effektiviseringer og arbejdsgivernes økonomiske interesser.

Jeg fristes til at stille det udfordrende spørgsmål, om politikere og arbejdsgivere handler mod bedre vidende – og om fagbevægelsen bredt set har tabt tænderne?

For tallene, historierne og hændelserne taler deres eget sprog.

Fagbevægelsen må hvæsse viljen

Den bærende ide med at organisere sig i en fagforening var oprindeligt at få indført, eller gennemtvunget, anstændige arbejds- og lønforhold.

Men sofistikerede og indviklede samarbejdssystemer, der især har udviklet sig indenfor det offentlige område igennem de sidste årtier, binder fuldstændig energi og udsyn hos både de ansatte og fagbevægelsen.

Inden for omsorgsområdet er der de sidste par år slået fem mennesker ihjel, og dertil skal lægges alle de utallige andre overgreb, der producerer skadede mennesker på samlebånd. Og hvad har man så gjort?

Fagforeningerne har holdt møder med de sidste fire ansvarlige ministre med denne alvorlige dagsorden. Men der er intet sket. Der er ingen respekt for de faglige organisationer – med stor succes er man holdt hen med tågesnak og vage forsikringer om, at nu skal der gøres noget.

For at føje spot til skade er man nu også startet på at inddrage overenskomstmidler til at forbedre, forebygge og rette op på dårlige arbejdsforhold, som det er arbejdsgiverens pligt at sørge for er i orden. Men i dag er det helt gratis at være ligeglad med lovgivning og ansvar.

De offentlige arbejdsgivere er benhårde. Her er man stålsat gået uden om enhver vurdering af, hvad et dårligt arbejdsmiljø koster. For kan de ansatte ikke klare mosten, så bliver de fyret, og der bliver bare ansat en ny.

Brug redskaberne i værktøjskassen

Som følge af fredspligten kan medarbejderne ikke standse arbejdet, med mindre der er hjemmel til det i deres overenskomst. Men der er dog situationer hvor medarbejderne kan tilsidesætte fredspligten og standse arbejdet uden varsel, for eksempel hensynet til "Liv, Ære og Velfærd" (en bestemmelse som sprogligt er moderniseret til Sikkerhed, Sundhed og Personlig integritetskrænkelse, men indholdsmæssigt uændret i forhold til retspraksis herom).

Det er sjældent, at fredspligten brydes. Men grænsen synes at være nået, når medarbejdere indenfor blandt andet omsorgs- og psykiatriområdet mister livet, og utallige udsættes for grove og invaliderende overgreb, mens de er på job. Det er ikke tilstrækkeligt med dialogmøder mellem fagbevægelsen og de ansvarlige ministre, borgmestre og regionsformænd. Der skal handles nu, og der skal skabes respekt om ”Liv, Ære og Velfærd."

Arbejdsmiljøloven er uomtvistelig klar i sin beskrivelse af, at det til enhver tid er arbejdsgivernes pligt at sørge for, at arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Arbejdsmiljøloven definerer tilsvarende, at en ansat har ret til at forlade sin arbejdsplads eller et farligt område i tilfælde af en alvorlig og umiddelbar fare, som ikke kan undgås. Medarbejderen skal kunne bevise at livs- eller helbredsrisikoen var reel, ellers er der risiko for at blive dømt for en overtrædelse af fredspligten.

Der er med andre ord taget stilling til, hvad medarbejderen kan blive dømt for. Men hvad stiller fagbevægelsen op med politikere og arbejdsgivere, der skærer i Arbejdstilsynets ressourcer og holder fagbevægelse, arbejdsmiljøorganisationen og medarbejdere hen med en flerårig pausesnak?

Arbejdsgiverne må forstå, at det ikke er gratis at tilsidesætte ansvar og lovgivning. Det handler om liv, ære og velfærd. Det er simpelthen ikke rimeligt, at man risikerer at blive slået ihjel eller få ødelagt sit arbejdsliv for altid, blot fordi man passer sit arbejde.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En høne kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Hugger høns

fra børnehave

Tre beboere på et plejehjem set fra ryggen
Krimi

Beboer kvalt i maden:

To ansatte dømt

Den Blå Lagune
Nyheder

Den Blå Lagune

evakueret

tegning fra retten, hvor man ikke kan se den tiltalte da han hoved er gemt bag en skærm
Krimi

Brugte hypnose i

Emilie Meng-sag

en mobil stritter op af en lomme
Krimi

Lommetyvene er klar - er du?

en bygning set fra vejen
Nyheder

Historisk kro rives ned

en mand ser på skærme
Nyheder

Klar til at droppe advokatfirma efter dokumentar

Regensen med rundetårn i baggrunden
Krimi

Var vred på kæresten:

Nu er han dømt for at sætte ild til kollegie med sovende beboere

fire glade personer
Nyheder

Løvens Hule-eventyr

er gået konkurs

en miniture by
Krimi

Legoland ramt af brand

to personer ved et bord
Nyheder

Gældsstyrelsen vil

gennemgå sager
efter TV 2-dokumentar

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Jesper Buch
misbruges i ny svindel

to trænere snakker sammen
Kendte

FCK-ikon kan score

kæmpe boliggevinst

en mixerpult
Krimi

Dansker dømt for

børneporno i USA

en vindmøllefabrik
Nyheder

Medie: Gigant vil massefyre i Danmark

en mand kigger på fotografen
Sport

MMA-kæmper træder ind i fodboldklubs bestyrelse

børn og en lastbil
Nyheder

Termometeret går grassat i Indiens hovedstad: 52,3 grader

mand
Kongelige

Kong Frederik: 
Sender hilsen til danskerne

mand
Nyheder

De Niro:

Trump er en klovn

væltet lastbil
Krimi

Vildt: Lastbil med

køletrailer er væltet

kvinde
Kendte

Nu er det slut

fter bombe
Nyheder

21 meldes dræbt

i nye angreb på teltlejr 

blå blink
Krimi

22-årig sigtet efter knivstikkeri

mand
Nyheder

Heunicke strammer reglerne

stor bygning
Krimi

To skygger

spøger i Meng-sag

Nyheder

Afviser udvidelse

af Aarhus Havn

Politibil set fra siden.
Krimi

Voldtægtsforsøg:

14-årig flygtede ud i havet

En lottoseddel og en kuglepen på et bord.
Nyheder

Var ét tal fra

300 millioner:

Ærgerligt

Krimi

Her vidste veninden

at Emilie Meng var

forsvundet

Et billede af et fjernsyn med en fjernbetjening.
Nyheder

TV 2 Play hæver prisen 

Grevinde Alexandra smiler
Kendte

Grevinde Alexandra:

Vil gå caminoen

Københavns Byret set udefra
Krimi

30-årig nægter sig

skyldig i trafikdrab

på treårig pige

Huset udefra
Film og TV

Ikonisk hus

sat til salg

Thomas Evers Poulsen med et skilt, hvor der står "bøsserøv".
Kendte

Thomas Evers stadig

påvirket af mobning

En Matas butik
Nyheder

Rekord: Matas omsætter

for 6,7 milliarder

Sebastian Bull og Asta Björk under "Vild med dans".
Kendte

"Vild med dans"-par

flytter sammen

En bil fanget i vand
Nyheder

DMI: Kraftig regn eller

skybrud på vej

Den kvindelige muldvarp
Nyheder

Muldvarp ville selv

stoppe dokumentar

Rockere samlet til demonstration
Krimi

Rockere og bandefolk

opkræves en milliard

efter skattekontroller

Mette Frederiksen i sort rulle krave og blå jakke
Nyheder

Skal gemme sms'er i 25 år

Breivik i retten
Nyheder

Breiviks sag skal igen for retten

Indgang til en Netto-butik
Nyheder

Netto opfordrer sine kunder til prepping

MitID på mobiltelefon
Nyheder

Slut med MitID på disse telefoner

Mand på den røde løber
Kendte

Gustav Salinas ramt af stress

Portræt af kok
Nyheder

Ny dansk restaurant får tre michelinstjerner

mand med solbriller på pressemøde
Nyheder

Kræver nye afhøringer i Eurovision-sag

Hvidt palæ
Nyheder

Villa til 60 mio. på tvangsauktion

Byretten i København
Nyheder

Banker finder fejl i 20.000 sager

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Nyheder

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred