Barfoeds hoved er kun det første på fadet
En ny rapport peger på utilstrækkelig ledelse i Fødevarestyrelsen. Politikere og eksperter kræver nu, at det skal koste flere fyringer.

Læs også: Politisk storm lammede kødkontrol

Hovedrengøringen i fødevarekontrollen er kun lige begyndt. I går røg Barfoed. Nu er der brug for, at hele Fødevarestyrelsens ledelse ryger samme vej, mener tidligere chefer:

»Kvaliteten af fødevarekontrollen bliver aldrig bedre med den nuværende ledelse. Fødevarestyrelsen har alle dage stået med en meget svag ledergruppe,« siger Jørgen Højmark Jensen, der selv har været regionchef i Fødevareregion København og vicedirektør i Levnedsmiddelstyrelsen - den nuværende Fødevarestyrelse. Han bliver bakket op af Orla Zinck, der også er tidligere leder samme sted, og som nu også kræver ledelsen fyret.

Mangelfuld ledelse
En ny rapport, bestilt af den afgående minister, viser, at en utilstrækkelig ledelse er skyld i mange af Fødevarestyrelsens problemer.

»Vi mener, der er brug for folk, der ved noget om driftsøkonomi og organisation i ledelsen. Fødevarestyrelsen har på 14 år været igennem otte store ændringer,« siger formand Leo Larsen fra ekspertgruppen bag rapporten.

Tirsdag blev den fremlagt for Folketingets Fødevareudvalg. Rapporten giver en barsk kritik af Fødevarestyrelsen. Den peger blandt andet på, at der har været op til 70 procent fejl i smiley-rapporter, at effektiviteten er meget svingende rundt i landet, og at kontrollørerne i den grad mangler efteruddanelse.

I første omgang skal der ifølge ekspertgruppen bevilges 60 millioner kroner mere til Fødevarestyrelsen og en særbevilling på 25 millioner til at rydde op.

Politisk opbakning
Oppositionen på Christiansborg bakker konklusionerne op:

»Det er bestemt ikke slut med at gøre rent på fødevareområdet. Det har været frustrerende gang på gang at høre styrelsens ledelse sige, at alt går godt, og at der ikke er brug for flere penge, når de ansatte blev ved med at sige det modsatte,« siger fødevareordfører Karen Hækkerup (S)

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Christian H. Hansen, uddyber: »Vi trænger til at starte forfra og få tavlen vasket ren. Vi skal have hjælp af nye hoveder,« siger han.

Direktøren i Fødevarestyrelsen, Anders Munk Jensen, kan efter ministerens afgang ikke udtale sig om den fremtidige ledelse.

»En del af det i rapporten er jeg enig i, andet er urealistisk. Men som den politiske situation er nu, kan jeg ikke udtale mig mere,« siger han.

Skrevet i samarbejde med Sune Bové ? subo@avisen.dk