Pas på: Undgå badeværelses-koks
bruser (Foto: Colourbox/Free)
Store fugtkoncentrationer kan skabe et dårligt indeklima med risiko for fugtskader og skimmelsvamp i fuger, forhæng og håndklæder.

Fugt kan være en stor trussel mod indeklimaet, boligen og selve ens velbefindende.

Så hvordan laver man en optimal udluftning, hvis man har et ældre badeværelse uden vindue eller ventilation?

Ifølge bygningskonstruktør og energivejleder Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved boligejernes videncenter Bolius er det bedste alternativ grundig gennemtræk i hele boligen.

- Efter badet skal alle overflader tørres af med en klud. Skrab så meget vand væk som muligt fra gulv og vægge. Få vredet kluden helt op, og hæng den til tørre - optimalt set i et andet rum end badeværelset, råder Tue Patursson og tilføjer:

- Der vil stadig være en masse fugt i luften, på væggene og gulvet, så lad badeværelsesdøren stå åben i fem minutters tid, så fugten kan bevæge sig ud i de tilstødende lokaler, hvorefter man kan lede den ud med et ordentligt gennemtræk i hele boligen.

Det er en nødvendighed at gøre, understreger han.

For overfladevand og store fugtkoncentrationer skaber et dårligt indeklima med risiko for fugtskader og skimmelsvamp i fuger, forhæng, håndklæder, maling og badeværelsesmøbler i organisk materiale som træ.

- Generelt har indeklimaet i boligen ikke godt af at være fugtigt. Hvis fugten og vandet trænger ind bag konstruktionerne, kan der opstå råd, advarer Tue Patursson.

Har man derimod udsugning på sit badeværelse, men ikke noget vindue, skal man stadig sørge for at skrabe mest mulig vand af vægge og gulve og tørre efter med en klud.

Men døren skal være lukket under og efter badet for at undgå, at fugten belaster den øvrige bolig, understreger Tue Patursson.

Gennemtræk kan gå an, hvis man hverken har et vindue eller ventilation. Men det er en lappeløsning, pointerer også arkitekt Tine Nielsen, der er fagekspert i arkitektur og bygningslovgivning hos Bolius.

- Når du har et badeværelse, skal der ifølge bygningsreglementet være friskluftindtag og ventilation.

- Så derfor kan man overveje at slå sig sammen i ejendommen og få lavet et ordentligt ventilationsanlæg, foreslår hun.

Lars Thomsen Nielsen, seniorkonsulent og -specialist i byggeri og anlæg ved Teknologisk Institut, er enig i, at ventilation er det mest optimale for både lugt- og fugtgener.

Selv om ens badeværelse er beliggende inde i selve lejligheden, kan man godt få installeret et ventilationsrør, som trækkes ud til en ydervæg via andre rum i boligen.

Han råder til, at man får lagt en fugtstyret ventilationsløsning i galvaniseret stål, fordi udsugningsluften transporteres mest uhindret gennem, så der aflejres mindst muligt skidt.

- Mekanisk udluftning fra indeliggende badeværelser er ret vigtigt og noget, man bør få gjort, fastslår Lars Thomsen Nielsen.

- Det kan ikke anbefales at bruge flexrør, selv om det umiddelbart er den nemmeste løsning. Det er endvidere vigtigt, at der etableres en luftspalte i bunden af døren, så der kan komme erstatningsluft til i stedet for den bortventilerede luft, råder han.

/ritzau fokus/

Af Grith Larsen/ritzau fokus/
via Listen To News