Midt i en tid, hvor virksomheder som Airbnb, Uber, Spotify og Netflix udfordrer eksisterende brancher, ser en ny digital platform dagens lys. Med den kan virksomheder i restaurationsbranchen nu søge midlertidig arbejdskraft blandt et stort udbud af arbejdstagere uden at skulle gennem vikarbureauer eller sorte ansættelser.
Platformen hedder Chabs og er skabt af to 24-årige entreprenører fra Handelshøjskolen i København, CBS.
- Vi fik ideen for et år siden, og her i efteråret bankede vi for alvor virksomheden i luften, siger Sebastian von Wildenrath Løvgreen, der er administrerende direktør i virksomheden.
Her kan restauranter, hoteller, eventbureauer og cateringvirksomheder oprette annoncer for midlertidige jobs, som arbejdstagerne, de såkaldte chabbere, kan søge. Og på chabbernes profiler kan virksomhederne læse CV og hvor mange stjerner, chabberne har fået fra andre virksomheder. På den måde ved de, hvem de ansætter.
- Vikarbureauer er meget ressourcetunge og uigennemsigtige. De arbejder manuelt med at booke vikarer, og virksomhederne ved ikke, hvem de får ud. Der går vi ind og automatiserer og digitaliserer arbejdet. Vi fjerner de tunge led. Derfor kan vi også tage et langt mindre gebyr for det, siger Sebastian von Wildenrath Løvgreen.
Chabs har fastsat en minimumsløn på 125 kroner, og oven i den kommer så deres gebyr på 12 procent til dem selv. Men virksomhederne bestemmer selv, om de vil sætte lønnen højere.
- Lige nu er gennemsnitslønnen 150 kroner. Virksomheder skal kunne sætte lønnen ud fra den overenskomst, de hver især følger, hvis de følger en. Vi har bare fastsat et bundniveau, siger platformens salgs- og marketingsdirektør Valdemar Gaarn Rasmussen.
Svaret til den fattige studerende
Firmaet er et udtryk for det opbrud på arbejdsmarkedet, der går under navnet disruption. Mandag indleder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en møderække, der netop handler om det fremtidige arbejdsmarked.
Indtil videre har 70 virksomheder fra restaurationsbranchen tilknyttet sig Chabs, og 592 arbejdstagere har oprettet profiler. Det er typisk unge studerende, der har brug for en ekstra indtægt ved siden af SU'en, men ikke kan binde sig til et fast job.
- Vi ville gerne give unge mennesker mulighed for at arbejde, når det passer ind i deres hverdag. Og alle kan komme på. Hvis man ikke har noget erfaring, så kan man komme på et gratis kursus, hvor man lærer at bære tallerkener og bakker, åbne vin osv., siger Valdemar Gaarn Rasmussen..
Samtidig med at platformen skal hjælpe unge i pengekneb, så skal den imødekomme en branche, der ofte har brug for ekstra hjælp.
- Vi er begge født og opvokset i restaurationsbranchen og arbejdet som tjenere en del år. Vi har oplevet det problem, der opstår, når en melder sig syg, eller der er ekstra travlhed, og man mangler flere hænder. Der et stort behov for midlertidig bemanding i restaurationsbranchen, siger Sebastian von Wildenrath Løvgreen.
Direktør: Ikke risiko for løndumping
Selvom uddannede og erfarne tjenere får mere end 125 kroner i timen, så ser de to bagmænd ikke platformen som en trussel mod den etablerede arbejdskraft. Chabberne skal nemlig ikke ind og overtage de faste tjeneres opgaver, men mere fungere som ekstra hjælp.
- Det er ikke chabberne, der skal svinge pisken på en restaurant. Chabberne er mere en hjælpende hånd til de fastansatte. Derfor skaber de ikke et løntryk i branchen, siger Sebastian von Wildenrath Løvgreen og fortsætter.
- Vi hører også jævnligt i nyhederne, at der mangler folk i restaurationsbranchen. Så der er et behov, der ikke bliver dækket med de muligheder, der er på markedet nu.
"Uber er noget andet"
Selvom Chabs har fællestræk med nogle af de nye digitale forretningsmodeller, der har ændret bl.a. hotel, film og taxibranchen, så mener de to entreprenører, at Chabs alligevel adskiller sig en del.
- Med Uber er det privatpersoner, der også er lidt erhvervsdrivende. Hos Chabs er det virksomheder, som i forvejen har en pligt til at indberette skat, der nu får en midlertidig arbejder ind, de skal medregne i indberetningen. Når de gør det, bliver det registreret hos chabberen, siger Valdemar Gaarn Rasmussen.
Samtidig er de i tæt dialog med branchens fagforeninger for at skabe gode rammer på platformen.
- Her fik vi også ideen til at sætte en minimumsløn og til at lave en skatteguide og gøre information om arbejdsskadeforsikringer, SU-regler og de juridiske regler helt tydelige for både virksomheder og chabbere, siger Sebastian von Wildenrath Løvgreen.
Behov for nyt skattesystem
De synes, at man politisk kunne gøre meget for at forbedre mulighederne for de nye forretningsmodeller, som er baseret på løsarbejde.
- Vi ville ønske, at man kunne indberette til Skat lettere. At der bare var en knap, hvor chabberne automatisk blev registreret i skats system. Men sådan et initiativ er noget, Skat og regeringen kan tage. Det er ikke en it-løsning, som vi kan udvikle, siger Sebastian von Wildenrath Løvgreen.