Først var det musikbranchen, der måtte finde nye måder at tjene penge på: Så var det mobilkameraerne, der gav fotogiganten Kodak dødsstødet.
Og med streamingtjenesterne er videoudlejningen så godt som forsvundet.
De næste brancher, der vil blive ramt af den såkaldte "disruption", der bedst kan oversættes til forstyrrelse, kan meget vel blive supermarkeder og transportbranchen.
Sådan lyder budskabet til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der mandag har inviteret en bred kreds af virksomhedsledere, eksperter og fagforeningsfolk til Marienborg for at diskutere fremtidens arbejdsmarked.
Om fem til ti år vil der formentlig ikke være lastbilchauffører mere. Bilerne vil kunne køre selv, lyder budskabet fra Rob Nail, der er ingeniør, iværksætter og rejsende i bud på, hvordan fremtiden kommer til at se ud.
Selv om det kan lyde helt utopisk, mener fagforeningen 3F's formand, Per Christensen, faktisk ikke, at det er urealistisk.
- Verden bliver vendt på hovedet meget hurtigere, end vi regner med, siger han.
- Vi bliver nødt til at forberede mine kolleger på, at deres verden ser anderledes ud. De troede, at når de havde erhvervet kundskab som chauffør eller tømrer, så holdt det resten af livet. Det holder ikke alligevel.
Også de butiksansatte udfordres af supermarkeder uden kassebetjening, ja måske endda helt uden personale.
Og hvad skal man som arbejdsgiver råde sine ansatte til at gøre, lød et spørgsmål fra Gregers Wedell-Wedellsborg, direktør i Coop Danmark.
- Jeg har ikke lyst til at sige "bare rolig, for disruption er godt på langt sigt."
- Jeg kan heller ikke sige, at de skal søge job på lageret, for det bliver overtaget af en robot. Jeg kan heller ikke anbefale dem at tage et lastbilkørekort, remsede han op.
Direktøren fik aldrig andet direkte svar, end at det formentlig lønner sig at være åben om, hvad der er i vente. Og spørger man de butiksansattes fagforening, skal der nok være job at få.
Men ikke nødvendigvis de samme som i dag.
- Jeg er overbevist om, at den teknologiske og digitale udvikling nok skal bringe os videre. Og dermed også arbejde til vores medlemmer, siger HK-formand Kim Simonsen.
Flere af oplægsholderne taler for livslang uddannelse i korte forløb, så lønmodtagerne løbende kan lære det, der er brug for.
Men hvis det skal blive til virkelighed, kræver det en markant bedre folkeskole end i dag, mener Per Christensen.
- Folk kommer til at skifte arbejde seks til otte gange i deres arbejdsliv. Derfor skal de grundlæggende kundskaber være til stede, siger 3F-formanden.
/ritzau/