Analytiker: Krav til S om stram udlændingekurs er drilleri
DF-formanden vil have Socialdemokratiet til at love en stram udlændingekurs, hvis partiet får magten.

Når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, afkræves en garanti for en stram udlændingepolitik, så er det politisk drilleri.

Det siger analytiker og leder af Jyllands-Postens politiske redaktion Marchen Neel Gjertsen.

S-lederen skal love, at hun holder sig fra at lave udlændingepolitik med De Radikale, hvis hun kommer til magten. Det kræver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Det, han gør, er at sætte en stor tommelfinger på Mette Frederiksens allerømmeste punkt, nemlig hendes parlamentariske grundlag, siger Marchen Neel Gjertsen.

Hun påpeger, at der har været overraskende roligt i baglandet, selv om Socialdemokratiet har foretaget et markant højresving i udlændingepolitikken.

Emnet vil dog hjemsøge Mette Frederiksen frem mod næste valg.

Når S-lederen afviser at give en garanti, skyldes det, at hun er afhængig af, at de øvrige partier i rød blok peger på hende som statsminister efter et kommende valg. Det mener Marchen Neel Gjertsen.

- Hun kan sige, lige hvad hun vil om udlændingepolitikken og stemme nok så meget for en stram kurs. Men når hun skal danne regering, skal hun gøre det med de øvrige partier i rød blok, som vil en lempeligere kurs, siger hun.

Før valget i 2011 sagde daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at R ville blive holdt uden for indflydelse på udlændingeområdet. Men det skete ikke efter valget, så garantien var uden effekt.

Siden har Socialdemokratiet strammet kursen og er blandt andet gået med til et stop for de særligt udsatte kvoteflygtninge. Flere fra baglandet har erklæret sig utilfreds med den beslutning.

Det er blevet Socialdemokratiets ømme tå. Netop det kan blive relevant igen, hvis De Radikales leder, Morten Østergaard, skal pege på Mette Frederiksen som statsminister.

- Skal man basere flertallet på et eller andet, så skal Morten Østergaard have indflydelse på en række områder, sådan som han selv påpeger, siger Marchen Neel Gjertsen.

/ritzau/