Adskillige tusinde mennesker med handicap eller funktionsnedsættelse har fået beskåret deres ydelser som følge af kontanthjælpsloftet. En stor del af dem må spare på medicin og mad.
Det viser en rundspørge, Danske Handicaporganisationer (DH) har gennemført blandt 233 handicappede kontanthjælpsmodtagere, der er blevet ramt af loftet, skriver Information.
32 procent svarer, at de har måttet spare på medicin, 49 procent har skåret i madbudgettet, mens 58 procent tilkendegiver, at de har opgivet visse fritidsaktiviteter såsom sport og foreningsmedlemskab.
Når handicappede ledige føler sig nødsaget til at spare på mad og medicin, understreger det, at kontanthjælpsloftet ikke virker efter hensigten, mener formand for DH, Thorkild Olesen. I hvert fald ikke, hvis hensigten er at bringe flere i job.
- Undersøgelsen bekræfter billedet af, at kontanthjælpsloftet rammer de forkerte mennesker. Loftet rammer primært de svageste ledige, og vi ved, at en stor del af denne gruppe kæmper med enten handicap og funktionsnedsættelse, vurderer Thorkild Olesen over for Information.
Socialordfører for Socialdemokratiet, Pernille Rosenkrantz-Theil, er ikke overrasket over, at handicappede føler sig hårdt ramt af kontanthjælpsloftet.
- Vi har hele tiden påpeget, at store grupper af handicappede borgere ville blive berørt. Regeringens eneste svar har været, at de handicappede i så fald er på den forkerte ydelse. Men det er ikke tilfældet. Mange handicappede kan godt arbejde og vil utrolig gerne ind på arbejdsmarkedet, siger hun til Information.
Dansk Folkeparti, der selv var med til at gennemføre kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, erkender, at reglerne ikke i alle tilfælde fungerer efter hensigten.
- Det er ikke rimeligt, at handicappede skal spare på medicin, de har behov for, siger beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, til Information.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er generelt tilfreds med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, siger han til Information. Men det er et problem, hvis reglerne rammer ledige, der slet ikke er i stand til at tage et arbejde, mener ministeren. De bør være på en anden ydelse.
- I forhold til de svagere ledige indgik vi en satspuljeaftale i efteråret, hvor vi sætter 260 millioner kroner til side. De skal blandt andet gå til, at man gennemgår sagerne for de kontanthjælpsmodtagere, der har været i systemet i mange år for at sikre, at det er de rigtige mennesker, der er i kontanthjælpssystemet, siger Troels Lund Poulsen til Information.
Han bliver spurgt: 70 procent af de ledige, der er berørt af kontanthjælpsloftet, er visiteret som 'aktivitetsparate'. Er det ikke et problem, at man rammer de svageste ledige?
- Jeg mener ikke, man rammer de svageste. Hvis man ikke kan arbejde, skal man ikke være på kontanthjælp. Det får vi nu gennemgået, og det er hele omdrejningspunktet, siger han til Information.